Dupa ce anul trecut in iunie noul protocol IPv6 a avut o zi de testare la nivel mondial, acum s-a stabilit si data oficiala de lansare: 6 iunie 2012, companii precum Cisco, D Link, Google, Microsoft, Facebook, Yahoo! si AT&T anuntand ca vor participa inca de la inceput. Protocolul IPv4 utilizat in prezent permite crearea a maxim 4,3 miliarde de IP-uri, suntem pe cale sa atingem acest numar, iar furnizorii de internet trebuie sa investeasca atat in hardware cat si in software pentru a trece la IPv6 care va permite crearea unui numar aproape nelimitat de adrese.

Internet Society anunta ca furnizori web, producatori de echipamente si site-uri mari de tehnologie au cazut de acord ca 6 iunie 2012 sa fie ziua oficiala de lansare a IPv6. Mai multe categorii de companii se angajeaza sa permita accesarea noului protocol cu ajutorul serviciilor hardware si software pe care le furnizeaza.

Vorbim de furnizorii de servicii internet AT&T, Comcast, Free Telecom, Internode, KDDI, Time Warner Cable si XS4ALL, dar si de cunoscutii furnizori de echipamente Cisco si D Link. Facebook, Google, Microsoft Bing si Yahoo! sunt site-urile mari care vor sustine inca din ziua lansarii noul protocol, iar Internet Society spune ca, faptul ca atatea companii mari s-au angajat sa sustina protocolul, este o dovada ca nu mai vorbim doar despre un experiment, ci de "un pas important in evolutia internet-ului".

Furnizorii de internet s-au angajat ca noul protocol sa fie disponibil pentru cel putin 1% dintre abonatii care la data lansarii ar vizita unul dintre site-urile participante.

In momentul crearii internet-ului s-a crezut ca 4,3 miliarde de adrese IP vor fi mai mult decat suficiente si ca nu va fi nevoie de mai mult. Insa dezvoltarea internetului care e folosit pe tot mai multe dispozitive, a dus la necesitatea suplimentarii numarului de adrese IP disponibile si IPv6 este solutia.

Sistemele de operare suporta protocolul versiunea 6, insa pentru trecerea la el furnizorii de internet trebuie sa faca investitii in software si sa schimbe o parte din aparatura, cum ar fi, in cazuri mai rare, unele routere. Problemele puse de migrare tin in special de configurarea pentru noul protocol si de coexistenta celor doua protocoale. Configurarea pentru IPv 6 trebuie facuta de specialisti si necesita cheltuieli.

Protocolul IPv6 a fost introdus pentru a asigura un numar suficient de adrese de internet pentru viitor. Se preconizeaza ca, pe masura ce internetul se va dezvolta, milioane de dispozitive (cum ar fi telefoanele inteligente, autoturismele, contoarele de electricitate si aparatele electrocasnice) se vor conecta la internet. Miliarde de senzori care formeaza asa-zisul "internet al obiectelor" vor fi de asemenea conectati pentru a face schimb de informatii, ceea ce va conduce la aparitia unei intregi generatii de noi servicii inteligente. Fiecare dintre acestea va necesita o adresa IP. Datorita disponibilitatii unui numar de adrese IPv6 de ordinul miliardelor, dezvoltarea viitoare a internetului va fi asigurata.