Opt dintre demnitarii SUA care initial erau de acord cu controversatele legi anti-piraterie online SOPA si PIPA si-au retras sprijinul dupa ce miercuri mii de site-uri au protestat in felurite moduri. Cele doua proiecte discutate in parlamentul SUA au fost intens criticate de companiile din tehnologie care se tem ca se va instaura cenzura pe internet, iar efectele se vor simti la nivel mondial. Pe de alta parte, sustinatorii legii - marile grupuri din industria muzicala si de film - spun ca protestul facut de mii de site-uri web a fost exagerat si nicidecum constructiv.

Suporterii celor doua legi se imputineaza

Patru membri ai Camerei Reprezentantilor si-au retras sprijinul pentru proiectul de lege numit SOPA (Stop Online Piracy Act) iar patru senatori au spus ca nu mai sprijina proiectul din Senat numit PIPA (Protect IP Act). Schimbarea are sanse de a da acestor proiecte de lege lovitura de gratie.

Miercuri, mii de site-uri au protestat impotriva acestor proiecte de lege si mai ales impotriva masurilor extrem de dure prevazute in ele. Google a pus "doliu" pe logo-ul din SUA si site-uri precum Craiglist sau WordPress au afisat mesaje care atrageau atentia ca internet-ul va avea de suferit daca aceste doua proiecte devin legi. O varianta radicala a ales Wikipedia care a suspendat timp de 24 de ore versiunea in limba engleza, afisand in schimb un mesaj detaliat in care explica de ce crede ca aceste legi sunt atat de periculoase.

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, avertiza ca legile ar putea da o lovitura fatala libertatii de exprimare pe internet fiindca prevederile sunt generale, legea este prost scrisa si site-uri corecte ar putea avea de suferit degeaba.

Asociatiile din industria muzicala si de film spun ca aceste proteste au fost pure "cascadorii" si dovezi de iresponsabilitate. Cele doua proiecte nu sunt inca "moarte", Senatul va decide pe 24 ianuarie care va fi viitorul PIPA, in timp ce Camera Reprezentantilor va relua in februarie lucrul la proiectul legii SOPA. Cel mai probabil in versiunea finala vor aparea modificari prin eliminarea macar partiala a celor mai criticate prevederi.

SOPA si PIPA - Ce contin proiectele care au scandalizat atat de multa lume

Cele doua proiecte de lege SOPA si PIPA sunt discutate acum in Camera Reprezentantilor, respectiv in Senatul SUA si au starnit controverse fara precedent. Aceste proiecte de lege ar da detinatorilor de drepturi de autor dar si autoritatilor puteri fara precedent asupra paginilor web banuite ca ar incuraja pirateria online.

Practic, companiile din industria muzicala si de film vor putea cere in instanta actiuni dure impotriva site-urilor care ar facilita si practica pirateria online. Se poate ajunge la blocarea temporara a site-ului, iar daca un anumit utilizator este prins ca posteaza continut piratat de peste zece ori intr-un interval de sase luni, risca pedepse de cinci ani de inchisoare.

Furnizorii de internet si procesatorii de plati din SUA nu ar mai avea voie sa faca afaceri cu companii banuite ca ar fi incalcat drepturile de autor, iar proiectul SOPA prevede ca motoarele de cautare trebuie sa scoata din rezultatele cautarilor link-uri catre aceste site-uri. PIPA nu contine aceasta prevedere. In ambele proiecte site-urilor web le este interzis sa publice informatii despre cum sa accesezi site-urile blocate.

Cele doua proiecte de lege ar da furnizorilor de internet imunitate in a bloca accesul user-ilor la anumite site-uri banuite ca ar contine material piratat, cu conditia ca ISP-urile sa aiba "dovezi credibile" in acest sens. Criticii avertizeaza insa ca aceasta prevedere ar putea incuraja unele companii sa blocheze accesul utilizatorilor la site-urile concurentei.

Furnizorul ar putea fi obligat sa inceteze gazduirea site-ului, diverse servicii de plata ar fi obligate sa nu mai faca afaceri cu site-urile "pedepsite", iar retelele sociale ar putea fi obligate sa monitorizeze indeaproape actiunile utilizatorilor.

Industria muzicala si cea cinematografica sustin fervent legea si spun ca pirateria a ajuns la un nivel fara precedent si este sustinuta de cele mai importante site-uri.