Nivelul mesajelor spam in tara a scazut in 2011 cu circa 82% fata de 2010, dar tara noastra continua sa fie in top 20 tari din care au originat mesaje spam pe plan mondial, cu 2,5% din totalul mondial, arata cea mai noua editie a unui traditional raport privind securitatea informatica, realizat de Cisco. Volumele de mesaje spam trimise la nivel mondial au scazut puternic, cu peste 70%, pe fondul inchiderii unor retele stil botnet dar si fiindca infractorii s-au indreptat spre actiuni mai profitabile.

Volumul de mesaje spam a scazut in mod dramatic la nivel mondial, de la 379 miliarde zilnic in august 2010, la circa 124 miliarde in noiembrie 2011, arata cea de-a cincea editie a raportului "Annual Security Report al Cisco. In ultimul an numarul mesajelor spam nu a depasit in nicio zi 200 de miliarde. Intre ianuarie si noiembrie anul trecut cele mai mari trei surse de mesaje tip spam au fost India, Vietnam si Rusia, iar Romania a "contribuit" cu 2,56% la nivel mondial, fiind cam in top 20.

Nivelul mesajelor spam a scazut in Romania cu 82% in 2011, fata de 2010, in timp ce in Bulgaria scaderea a fost de 79%, in Polonia de 85%, iar in Germania si Ungaria, de peste 90%.

O schimbare interesanta tine de faptul ca atacurile informatice sunt mai restranse ca raza de actiune, nu mai afecteaza zone mari, ci sunt concentrate asupra unor tinte clare de unde infractorii cred ca vor obtine lesne bani.

Un aspect ingrijorator prezentat de raportul Cisco tine de faptul ca multi dintre tinerii care intra in campul muncii ignora amenintarile la adresa securitatii IT si multi nu prea tin cont de sfatul IT-istilor din companii. Angajatii sunt atat de obisnuiti cu internetul si cu obtinerea rapida a oricarei informatii, incat recurg la masuri extreme pentru a accesa internet-ul, chiar daca acest lucru duce la compromiterea securitatii informatice a companiei.