Ioana Muntean: Acordul ACTA nu presupune modificarea legislatiei nationale si europeane

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 30 ianuarie 2012, 18:22 Economie | IT


Semnarea de catre Romania a acordului ACTA nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare. "Este doar o etapa. Acordul va intra in vigoare in Romania dupa ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Aceasta a mai spus ca "ACTA nu presupune modificarea legislatiei nationale si nici a celei europene" fiind vorba doar de o mai "buna colaborare intre semnatari" in aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Muntean a precizat ca acordul ACTA va fi introdus in dezbatere publica inainte ca acesta sa fie discutat in Parlamentul Romaniei.

 • Ioana Muntean a mai spus ca in aplicarea acordului ACTA trebuie parcurse mai multe etape. In primul rand trebuie aprobat de Parlamentul European, apoi trebuie ratificat de parlamentele nationale. "Trebuie ca Parlamentul European sa-si dea avizul conform, acest lucru estimam ca se va intampla undeva in vara, dupa aceea vor incepe si procedurile de ratificare a acestui acord in parlamentele nationale", a precizat Ioana Muntean.
Ioana Muntean a precizat ca Ministerul Economiei, initiatorul memorandumului prin care a fost semnat acest acord, va fi cel care va initia consultari publice. "Asadar, consultarile publice vor avea loc in Romania, in perioada urmatoare, deci, inainte de ratificarea acestui acord de catre Parlament. ACTA nu presupune modificarea legislatiei nationale si nici modificarea legislatiei comunitare in materie de proprietate intelectuala. De asemenea, potrivit legislatiei in vigoare, procedurile de ratificare in Parlamentul Romaniei atrag si dezbatere publica", a precizat Muntean.

Acesta a mai spus ca in cazul in care in cadrul dezbaterii publice se va ajunge la concluzia ca acest acord nu trebuie ratificat, atunci nu se va intampla acest lucru.

Ioana Muntean a tinut sa precizeze ca aplicarea acestui acord nu va aduce prejudicii libertatilor personale ale utilizatorilor de internet si nu va duce la blocarea unor site-uri.

Ioana Muntean a mai afirmat ca aplicarea ACTA are ca scop protejarea comertului legal si incurajarea competitivitatii. "ACTA va contribui la protejarea pe piata internationala a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala, a drepturilor de autor, a marcilor comerciale, a brevetelor, a desenelor si modelelor, a indicatiilor geografice. ACTA se refera la mult mai multe aspecte decat a aparut, in ultima vreme, in dezbaterea publica. Nu se refera doar la internet", a mai spus Ioana Muntean.

Din partea Romaniei, acordul a fost semnat in Japonia de insarcinatul pentru afaceri al Romaniei.

Romania, alaturi de alte 21 de state din Uniunea Euorpeana, a semnat astazi la Tokyo controversatul acord ACTA, legat de protejarea proprietatii intelectuale pe internet, care contine o serie de prevederi contestate de organizatiile pentru protectia drepturilor utilizatorilor de internet si a intimitatii acestora.

Electronic Frontier Foundation, unul dintre cele mai vocale grupuri de aparare a drepturilor internautilor, afirma ca prevederile noului acord, care includ monitorizarea comunicatiilor persoanelor private de catre entitati comerciale, incalca normele internationale privind drepturile omului. Intr-un interviu acordat Wired, grupul de hackeri Anonymous a promis sa raspunda in forta prin noi atacuri asupra site-urilor guvernamentale din intreaga lume.

Ce este ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Conform unui document intocmit de accessnow.org, ACTA este o amenintare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru ca:

 • ACTA ii forteaza pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori.
 • Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor infractori, cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de "deep packet inspection", permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor. Practic, proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea sa obtina informatii private despre utilizatorii de internet, fara sa aiba nevoie de mandate ale judecatorilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3567 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  ORICUM (Luni, 30 ianuarie 2012, 18:34)

  evoque [utilizator]

  Cine si cu ce drept va obliga sa semnati diferite conventii, mai ales acest fel de conventii controversate.
  Dar exista o explicatie, guvernantii nostri, provin din randurile detinatorilor adevarului suprem. Aceasta elita nascuta din piata chiliei si plescoaica blonda.
  Interesul national in fata inteligentei pdl-iste nu exista.
  • 0 (4 voturi)    
   illuminati vs beati (Luni, 30 ianuarie 2012, 19:20)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Este adevarat ca oricine ar fi fost la putere ar fi semnat mizeria asta de ACTA. Problema e ca lui Basescu ii face si placere!
 • +10 (12 voturi)    
  terminati cu gargara maaa (Luni, 30 ianuarie 2012, 18:50)

  cristi [anonim]

  ne luati drept prosti?

  Extras din text:

  Parties shall ensure that enforcement procedures are available under their law so
  as to permit effective action against any act of infringement of intellectual property
  rights covered by this Agreement, including expeditious remedies to prevent
  infringements and remedies which constitute a deterrent to further infringements.

  Adica in traducere: partile se vor ASIGURA ca proceduri de silire sunt DISPONIBILE sub legile lor.

  Hai plimbati ursu ca nu mai prind chestiile astea la noi, doua clickuri si stiu mai multe decat madam Munteanu despre mizeria asta.
  Comunistilor, ce va mai place ACTA...
  • +4 (6 voturi)    
   Cristi are dreptate (Luni, 30 ianuarie 2012, 19:12)

   marcel [anonim] i-a raspuns lui cristi

   Nici macar n-a fost deschis dezbaterii publice acordul. Doamna respectiva este de o mizerie morala incredibila in momentul in care incearca sa abata atentia de la adevarata problema: noul Gestapo al Internetului. In momentul in care Ministerul Economiei se erijeaza intr-un atotstiutor organ (de fapt se vede din "rezultaturi") care hai-hui zice "io cred c-ar fi mai bine sa putem intra cu picioarele-n drepturile utilizatorilor, ca doar n-au nevoie ciumpalacii de intimitate, drepturi sau lipsa unei continui amenintari din partea RIAA si MPAA in viata lor", e clar ce clasa politica de rahat ne conduce.
   Pe chestia asta, n-o sa votez PDL si-o sa-mi calc pe suflet la alegeri, votand ORICE partid care promite sa NU aplice ACTA in Romania.
   Sa MURITI BINE, gunoaie ordinare.
 • +5 (7 voturi)    
  un scuipat intre ochi (Luni, 30 ianuarie 2012, 18:59)

  anaerobik [anonim]

  S-au gasit toti prostii din guvern sa dea explicatii, de parca nu sintem in stare sa accesam documentele originale pentru a le studia.
  Guvernul Romaniei s-a facut din nou de kk pentru ca i-a permis unui nobody sa semneze angajamente fara o judecata a consecintelor.
 • +4 (6 voturi)    
  Si ce inseamna ACTA? (Luni, 30 ianuarie 2012, 19:01)

  Leix [anonim]

  Si de unde stie purtatoarea de vorbe Mariuca ce inseamna si ce presupune ACTA? A vazut ea documentul?
  Abracadabrant suna si afirmatia ca - semnarea de catre Romania a acordului ACTA nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare. Pai atunci de ce ati semnat hop-top? Suna cam ca in filme - prima data tragem dupa punem intrebari. Nu era normal sa fie dezbatut prima data? Asta daca are cineva acordul!
  Din fericire mai sunt si state care au politicieni ce gandesc si nu au semnat nimic: Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovacia. La ai nostri zici ca le pune cineva jar pe coada.
 • +4 (6 voturi)    
  se vede... (Luni, 30 ianuarie 2012, 19:07)

  belfegor s.r.l. [anonim]

  ...ce panarame avem la nivelul reprezentantelor noastre de pe linga diverse ambasade-cica adjunctul ambasadorului nostru din bunga ar fi semnat actul,fara sa intrebe pe nimeni-deci,ce sa mai spui-oameni gata sa ingroape democratia si libertatile semenilor,doar ca sa se bage ei in seama;cam rushinos...pe de alta parte,daca se dovedeste ca e adevarat,individul sau individa ar trebui chemati in tara si pusi la curatat cartofi...
 • +4 (6 voturi)    
  Are dreptate la un singur lucru (Luni, 30 ianuarie 2012, 19:24)

  ictin [anonim]

  Si citez: "ACTA se refera la mult mai multe aspecte decat a aparut, in ultima vreme, in dezbaterea publica. Nu se refera doar la internet" Deci da, ACTA se refera la mai multe aspecte, cum este, spre exemplu educatia, unde numai ai voie sa transmiti ce inveti la altul fara drept. Se mai refera si la muzica, unde daca cumperi un album si il asculta altcineva pe langa tine esti in ilegalitate.

  Si se mai refera, nu in ultimul rand, la patente, care vor deveni un monopol al comisiei ACTA. Vi s-a parut bizar cand Apple a dat in judecata Samsung ca au facut un device dreptunghiular cu ecran in fata? Sa vedeti ce interesant va fi cand nu va mai trebui sa recurga la datul in judecata si vor fi interzise toate device-urile dreptunghiulare cu ecran in fata care nu sunt produse de Apple. Si asta doar asa, ca un exemplu.

  Sau sa vedeti ce interesant cand se va trezi o firma ca are drepturi de autor pe culoarea alba la masini.

  In concluzie ACTA distruge concurenta pe orice segment de piata, si nu doar pe internet, oferiind monopolul pe orice proprietate intelectuala (si proprietatea intelectuala are un sens atat de larg incat se poate aplica la orice) comisiei ACTA care este compusa din marile corpotatii.
 • +2 (2 voturi)    
  dezbatere publica !! (Luni, 30 ianuarie 2012, 19:38)

  cosming [anonim]

  dezbaterea sa fie publica si apoi sa urmeze un referendum national in functie de care sa va aplica / nu se va aplica ceea ce s-a dezbatutu public.

  dezbaterea publica nu are nici o relevanta in procesul legislativ din romania iar pe romani ii doare undeva de ce se dezbate public - oricum cine dezbate nu ii reprezinta.
 • +2 (2 voturi)    
  acta (Luni, 30 ianuarie 2012, 19:48)

  zoom [utilizator]

  Daca le tai distractia de pe internet bucurestenilor cre ca se umple piata de la unirii la romana. Nu stiu cu ce se joaca astia.
 • +3 (5 voturi)    
  minciunile portocalii, Dl Boc a mintit ieri ! (Luni, 30 ianuarie 2012, 20:00)

  lili [anonim]

  Ieri la intrebarea unei jurnaliste, dl Boc spunea ca NU stie cine a semnat ACTA in numele Romaniei, ca habar nu are si ca are nevoie de timp sa se documenteze!!!
  Azi, Dl Valerian Vreme afirma ca el a semnat ACTA in numele Guvernului Romaniei la data de 26.01.2012 !!!

  "Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor, despre ACTA: "Aş fi ultimul care ar semna cenzura pe internet"
  Tratatul ACTA nu aduce nimic nou pentru legislaţia naţională, ci este de fapt o armonizare a luptei împotriva produselor de contrabandă în toate statele semnatare şi nicidecum o cenzură a activităţii pe internet, a declarat astăzi pentru „Adevărul", ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.
  Acesta a semnat tratatul ACTA, în Japonia, în numele României, la data de 26 ianuarie 2012.
  „Acest acord va fi votat de Parlamentul European, apoi ratificat de Parlamentul României, deci este destul timp să fie modificat, în caz că unii îşi doresc asta. Poate unii vor dori să fim în aceeaşi echipă cu Rusia şi China. Parlamentul va decide", a mai spus Vreme."
  http://www.adevarul.ro/financiar/Valerian_Vreme-ministrul_Comunicatiilor-_As_fi_ultimul_care_as_semna_cenzura_pe_internet_0_637136751.html
  • +2 (4 voturi)    
   eu nu inteleg.. (Luni, 30 ianuarie 2012, 20:23)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui lili

   1. CINE a semnat ACTA pentru Romania? Adjunctul ambasadorului sau Valerian Vreme?
   2. CINE l-a mandatat pe cetateanul care a semnat, daca: primul ministru nu stie si Parlamentul nu e bagat in seama? Presedintele???
   3. Cum este posibil ca o persoana din conducerea Romaniei (indiferent care este ea) sa angajeze tara intr-un tratat cu impact major asupra tuturor grupurilor sociale si economice fara ca primul ministru sa aiba habar de asa ceva?

   DE CINE ESTE CONDUSA ROMANIA, DEOARECE SE PARE CA PRIMUL MINISTRU ESTE CEL CE DA CU SAPA LA GIPANE?
   • +1 (1 vot)    
    hm.. (Luni, 30 ianuarie 2012, 22:58)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Sunt curios cine poate fi atat de idiot sa dea minus la un comentariu pertinent, ca cel de mai sus. Faptul ca a facut o referinta oarecum negativa la guvern/presedinte nu inseamna ca este un comentariu cu coloratura politica.

    Banuiesc ca originatorii ACTA nu stau sa dea minusuri pe Hotnews, deci este vorba de un cetatean, ca si mine. Din pacate, acelasi cetatean al carui vot il taie pe al meu pentru o galeata de plastic primita de alegeri.

    Ce nu inteleg acesti prosti si usor manipulabili este ca pentru cineva din patura lor sociala sansele de a se desprinde de mizeria din Romania sunt nule. Galeata primita nu le va da nici pensii atunci cand vor fi batrani, nici nu le va plati intretinerea si nici bucata de paine zilnica.

    Domnilor sau doamnelor, oricare ati fi voi, va doresc sa treceti dincolo de stadiul de "viermi", asa cum bine v-a etichetat un reprezentant al celor ce va dau galeti (nu are relevanta partidul, el doar a spus ce considera toti, de fapt). Daca nu puteti, va doresc sa fiti striviti mai repede, poate raman mai multe sanse pentru cei ce nu vor sa fie "viermi".
  • 0 (0 voturi)    
   corectie (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:36)

   bedexe [utilizator] i-a raspuns lui lili

   <la intrebarea unei jurnaliste (si va rog aici sa spuneti exact momentul) dl Boc spune ca "NU are Date" > , si o sa comunice cand le are ceea ce e mult diferit de "nu stie cine a semnat".


   lili, mai multa atentie si dati informatia corect daca tot o faceti
 • +2 (4 voturi)    
  Graba suspecta!!! (Luni, 30 ianuarie 2012, 20:10)

  cebuano [utilizator]

  Romania ,ca intotdeauna se baga prima la semnat ca musca in rahat.
  P.S nu este foarte clar ce le iese, ca la noi politicieni nu misca un pai daca nu pot fura ceva!
  • 0 (0 voturi)    
   Explicatia e simpla: in ultimul timp Basescu e de (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:01)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui cebuano

   acord cu absolut tot ce decid marii licurici (SUA si UE) pentru a fi in gratiile acestora si a-l tolera in continuare la putere (Ceausescu nu ar fi fost dat jos fara colaborarea "serviciilor" de pretutindeni). Deocamdata doar americanii par sa-l sprijine foarte clar, de aici graba pentru semnarea ACTA. Totusi, daca Base nu gaseste repede bani pentru 24+24 F16SH, s-ar putea suci si acestia.
 • +1 (1 vot)    
  Dezbatere publica (Luni, 30 ianuarie 2012, 20:39)

  Anon_ [utilizator]

  Cu reprezentantii industriei ?

  ACTA inseamna introducerea institutionalizata a respectarii legilor copyright-ului pe internet. TOT copyright-ul. Unde ajungem cu asta ?

  Nu e vorba doar de filme si muzica. Orice referire la orice va ajunge problema de copyright si implicit motiv de cenzura atunci cand cei cu interes vor dori aceasta. Sunt atatea cazuri de incercare de cenzurare cu ajutorul copyright-ului pe internet. Orice copie sau asemanare chiar si nevoita de multe ori va fi pedepsita chiar si pentru texte literare sau de orice fel. Exista politici de protejare prin acordarea de drepturi partiale pentru fragmente scurte insa s-a demonstrat pana acum ignorarea lor in multe cazuri. Este vorba despre orice pe care se poate pune copyright in mod legal. Orice exprimare, orice idee. (Sa nu facem confuzie cu ce inseamna trademark!)
  Si toate astea in mod legal. Asta e cel mai dulce, ca va fi legal.
 • +1 (1 vot)    
  cat mai inghit "prostii"? (Luni, 30 ianuarie 2012, 21:23)

  bedexe [utilizator]

  mega firma de filme si muzica merg la UE si zic : ia faceti voi un ACTa sa verifice unii (Singurii) tot ce misca pe conexiunea Prostului la net .

  Iar fraierii de Politicieni au fost de acord, expunerea de motive fiind draguta.

  Stau ca Prostu si ma intreb: daca faci piulite nu ai grija sa nu ti le fure altii din magazie?

  De ce mega firmele nu investesc in tehnologii cu care sa-si protejeze produsele ?

  Sau sunt Altii interesati sa Studieze traficul de date si o prezinta ca fiind mega fimele de vina?

  Sa nu mai cracneasca nimeni ... ca unii inca o mai fac si ies in strada in toata lumea desi au forumuri, comentarii la articole ,blog, feBeu etc unde sa-si defuleze furia data de Politicieni.
 • +1 (1 vot)    
  E grav (Luni, 30 ianuarie 2012, 21:28)

  LoveRomania [utilizator]

  Daca se aproba legea, tu ai mai mari sanse sa ajungi la puscarie daca ai pus pe blogul tau o poza pentru care nu ai drept de autor decat sa ajung Nastase care a furat miliarde de euro in spatele gratiilor.
  Si dispare prezumtia de nevinovatie.
  Cred ca trebuie sa ma fac parlamentar este mai safe sa fur decat sa scriu pe blog
 • +2 (2 voturi)    
  Sa nu mai mergem la cinema 1 weekend (Luni, 30 ianuarie 2012, 22:15)

  Gie [anonim]

  Trebuia sa supuna dezbaterii publice inainte de a lua masura sa semneze aceasta aberatie, ACTA.
  Eu unul sunt vehement impotriva ei si sper sa am ocazia sa o spun public.
  Nu sunt neaparat impotriva aplicarii drepturilor de autor si pedepsirea celor vinovati dar nu sunt de acord ca nici o autoritate nationala sau mondiala sa-mi monitorizeze traficul si alte data personale cu nici un scop. Sunt datele mele si sunt intimitatea mea. A-mi monitoriza traficul e ca si cum m-ai considera din start vinovat, unde e prezumtia de nevinovatie?
  Internetul este si trebuie sa raman liber.
  Si mai mult decat atat astia cu pirateria lor exagereaza. Castiga casele de productie, caci ele sunt cel mai mult implicate, o caruta de bani si tot nu le ajunge. Daca nu se potolesc cu porcaria asta eu as propune sa protestam (chiar si la nivel mondial).
  Sa nu mai mergem la nici un film la cinema timp de 1 weekend, sa nu mai cumparam nici o melodie/cd/dvd si alte chestii care se rasfrang asupra vanzarilor caselor de productie.
  Si nici sa nu le mai piratam pe acea perioada ca sa nu aibe ocazia sa ne arate ei cu degetul. Va dati seama ce lovitura in vanzari s-ar produce? 1 weekend la nivel mondial, sau macar european. Atunci casele de productie ar intelege puterea ce-o avem (pt. ca sunt convins ca nimeni nu poate fi de acord cu ACTA si altele asemanatoare, fie ca pirateaza, fie ca nu) si s-ar linisti de tot. Daca nu, am repeta faza cu weekendul peste 3 luni si tot asa.
 • 0 (0 voturi)    
  sunteti pe langa (Luni, 30 ianuarie 2012, 23:30)

  gigi [anonim]

  pe internet oricum nu mai are nimeni intimitate, si nici nu a avut niciodata, si oricum fara internet traiesti. Adevaratele probleme sunt la patentele pe medicamente si seminte, care sunt o problema de viata si de moarte. asa zisa supraveghere pe internet e o mare diversiune.
 • +1 (1 vot)    
  ACTA (Luni, 30 ianuarie 2012, 23:55)

  atol [anonim]

  Citeste Acta . la art. 27, alin. 4 se spune: ” O parte ( de ex. statul roman care desigur nu este corupt) poate sa furnieze… autoritatilor sale competente autoritatea de a solicita unui furnizor de servicii online sa divulge rapid unui titular al dreptului ( de ex. o organizatie “Cacat Ambalat” din cine stie ce parte a lumii) suficienta informatii pentru a identifica un abonat despre al carui cont se presupune ca a fost utilizat pentru incalcare….”. adica , daca cineva din lumea larga vrea sa obtina o informatie despre tine face o cerere si statul roman( care desigur nu este corupt ) va cere de urgenta UPC, RCS, etc.sa dea informatii depre tine.Ce se va face cu aceste informatii? Dumnezeu cu mila.
 • +1 (1 vot)    
  incredibil! (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:07)

  alin [anonim]

  Este incredibil! D-na Ioana Muntean fie nu a citit textul ACTA, fie nu l-a inteles, sau, mai rau, incearca sa induca in eroare opinia publica!

  "Ioana Muntean a tinut sa precizeze ca aplicarea acestui acord nu va aduce prejudicii libertatilor personale ale utilizatorilor de internet si nu va duce la blocarea unor site-uri."

  Rog HotNews ai comunica d-nei parerea cititorilor la adresa spuselor ei.

  Si in caz ca e vorba de nestiinta si nu rea vointa, un link pt. d-na sa o ajute un pic pt. a se lamuri cum sta situatia cu ACTA:
  http://legi-internet.ro/blogs/index.php/2012/01/30/acta-top-cinci-probleme


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by