Semnarea de catre Romania a acordului ACTA nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare. "Este doar o etapa. Acordul va intra in vigoare in Romania dupa ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Aceasta a mai spus ca "ACTA nu presupune modificarea legislatiei nationale si nici a celei europene" fiind vorba doar de o mai "buna colaborare intre semnatari" in aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Muntean a precizat ca acordul ACTA va fi introdus in dezbatere publica inainte ca acesta sa fie discutat in Parlamentul Romaniei.

  • Ioana Muntean a mai spus ca in aplicarea acordului ACTA trebuie parcurse mai multe etape. In primul rand trebuie aprobat de Parlamentul European, apoi trebuie ratificat de parlamentele nationale. "Trebuie ca Parlamentul European sa-si dea avizul conform, acest lucru estimam ca se va intampla undeva in vara, dupa aceea vor incepe si procedurile de ratificare a acestui acord in parlamentele nationale", a precizat Ioana Muntean.

Ioana Muntean a precizat ca Ministerul Economiei, initiatorul memorandumului prin care a fost semnat acest acord, va fi cel care va initia consultari publice. "Asadar, consultarile publice vor avea loc in Romania, in perioada urmatoare, deci, inainte de ratificarea acestui acord de catre Parlament. ACTA nu presupune modificarea legislatiei nationale si nici modificarea legislatiei comunitare in materie de proprietate intelectuala. De asemenea, potrivit legislatiei in vigoare, procedurile de ratificare in Parlamentul Romaniei atrag si dezbatere publica", a precizat Muntean.

Acesta a mai spus ca in cazul in care in cadrul dezbaterii publice se va ajunge la concluzia ca acest acord nu trebuie ratificat, atunci nu se va intampla acest lucru.

Ioana Muntean a tinut sa precizeze ca aplicarea acestui acord nu va aduce prejudicii libertatilor personale ale utilizatorilor de internet si nu va duce la blocarea unor site-uri.

Ioana Muntean a mai afirmat ca aplicarea ACTA are ca scop protejarea comertului legal si incurajarea competitivitatii. "ACTA va contribui la protejarea pe piata internationala a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala, a drepturilor de autor, a marcilor comerciale, a brevetelor, a desenelor si modelelor, a indicatiilor geografice. ACTA se refera la mult mai multe aspecte decat a aparut, in ultima vreme, in dezbaterea publica. Nu se refera doar la internet", a mai spus Ioana Muntean.

Din partea Romaniei, acordul a fost semnat in Japonia de insarcinatul pentru afaceri al Romaniei.

Romania, alaturi de alte 21 de state din Uniunea Euorpeana, a semnat astazi la Tokyo controversatul acord ACTA, legat de protejarea proprietatii intelectuale pe internet, care contine o serie de prevederi contestate de organizatiile pentru protectia drepturilor utilizatorilor de internet si a intimitatii acestora.

Electronic Frontier Foundation, unul dintre cele mai vocale grupuri de aparare a drepturilor internautilor, afirma ca prevederile noului acord, care includ monitorizarea comunicatiilor persoanelor private de catre entitati comerciale, incalca normele internationale privind drepturile omului. Intr-un interviu acordat Wired, grupul de hackeri Anonymous a promis sa raspunda in forta prin noi atacuri asupra site-urilor guvernamentale din intreaga lume.

Ce este ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Conform unui document intocmit de accessnow.org, ACTA este o amenintare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru ca:

  • ACTA ii forteaza pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori.
  • Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor infractori, cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de "deep packet inspection", permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor. Practic, proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea sa obtina informatii private despre utilizatorii de internet, fara sa aiba nevoie de mandate ale judecatorilor.