​Finlanda, Israel si Suedia sunt tarile cel mai bine pregatite sa faca fata unor atacuri cibernetice, in timp ce Mexic, Romania si India sunt foarte putin pregatite, arata un raport facut de McAfee in colaborare cu un think - tank de la Bruxelles. Din cei 80 de specialisti in securitate informatica intervievati, peste jumatate considera ca se desfasoara o "cursa a inarmarii" in domeniu si nicio tara nu este complet pregatita sa faca fata unui atac informatic sofisticat, mai arata raportul facut impreuna cu asociatia Security & Defence Agenda (SDA).

Cat de pregatite sunt 23 de tari in fata amenintarilor informaticeFoto: McAfee

Raportul analizeaza situatia din 23 de tari si le clasifica in functie de cat de pregatite sunt sa faca fata unor atacuri informatice. Nicio tara nu primeste insa maximul de cinci stele, iar trei tari au primit patru stele jumatate: Finlanda, Suedia si Israel. Foarte bine stau si tarile care au primit patru stele, printre ele numarandu-se SUA, Germania, Estonia si Spania.

Cel mai rau sta Mexicul care a primit doua stele, in timp ce Romania, Brazilia si India au primit doua stele jumatate. Ierarhia a fost intocmita cumuland parerile a 80 de experti in securitate informatica ce au fost rugati sa evalueze in ce mod sunt pregatite tarile sa faca fata unor atacuri informatice de proportii. SUA si Israel au fost evidentiate pentru modul in care au decis sa trateze amenintarile informatice.

Raportul Cyber Defense mai releva faptul ca 57% din expertii intervievati consiera ca se desfasoara o "cursa a inarmarii" in domeniul cyber-security, iar peste o treime spun ca in prezent domeniul securitatii informatice este mai important decat mijloacele clasice de aparare, cum ar fi rachetele.

Domeniul securitatii informatice trebuie sa fie tratat de guverne cu aceeasi importanta ca si apararea granitelor, spun 45% dintre expertii intrebati, in timp ce 43% spun ca cel mai mare pericol este ca atacurile informatice pot afecta parti esentiale ale infrastructurii.