Facebook se pregateste sa depuna documentele pentru listare, iar marea intrebare este daca cea mai mare retea sociala valoreaza intr-adevar 100 de miliarde dolari asa cum s-a tot speculat. Multi spun ca Facebook are o crestere sanatoasa si promite sa aiba o ascensiune uluitoare, astfel ca suma nu este exagerata. Alte voci atrag insa atentia ca Facebook a avut venituri de sub patru miliarde anul trecut, astfel ca sa spui ca valoreaza de 20 de ori mai mult este o exagerare ce te duce cu gandul la bula dotcom de acum un deceniu.

CNN noteaza, intrebandu-se daca Facebook valoreaza 75-100 miliarde dolari, ca date neoficiale ale companiei de cercetare eMarketer arata ca veniturile ar fi fost anul trecut de 3,8 miliarde dolari, dublu fata de 2010. Alte surse citate de Financial Times estimeaza ca veniturile companiei ar fi fost de 4-4,5 miliarde dolari anul trecut si vor depasi sapte miliarde anul acesta. Publicatia mai scrie ca succesul retelei va depinde de modul in care va reusi sa gaseasca noi surse de venit prin care sa profite de pozitia puternica pe care o are pe internet.

USA Today face o comparatie cu Google care acum are o valoare de piata de circa 185 miliarde dolari in contextul in care veniturile anuale sunt de 37 miliarde dolari, deci de cinci ori mai mici. Publicatia citeaza un manager al Renaissance Capital care spune ca, tinand cont de comparatia cu Google, este exagerat sa spui ca o companie care a generat venituri anuale de patru miliarde dolari valoreaza de 20 de ori mai mult.

Vorbim de cel mai important moment din istoria Silicon Valley de la listarea Netscape in 1995, a spus pentru MarketWatch un profesor de drept de la Santa Clara University. De aici pornesc si o serie de intrebari: va fi listarea Facebook repetarea dezastrului bulei dot.com de acum zece ani cand companii supraevaluate s-au prabusit?

Dincolo de indoieli si atitudini caracterizate prin scepticism sau macar prudenta stau cei care se arata entuziasmati de parcursul Facebook si de perspectivele companiei care, cu o baza de 800 milioane de useri, detine o pozitie privilegiata pe internet. In plus, multi spun ca Facebook se listeaza la peste sapte ani de la infiintare, si nu la sub doi ani ca multe companii care au falimentat in bula dot.com.

Facebook intentioneaza sa depuna documentatia necesara pentru o oferta publica initiala cel mai probabil miercuri, a scris presa americana care a adaugat ca Facebook ar vrea sa stranga o suma record de zece miliarde dolari din IPO, de cinci ori peste cat a strans Google la listarea din 2004.