Ministerul Economiei a publicat pe site-ul sautextul Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) intre Uniunea Europeana si statele membre ale acesteia, Australia, Canada, Japonia, Republica Coreea, Statele Unite Mexicane, Regatul Maroc, Noua Zeelanda, Republica Singapore, Confederatia Elvetiana si Statele Unite ale Americii. Potrivit ministerului, in cadrul Uniunii Europene, Acordul a fost negociat de Comisia Europeana, inca de la debutul oficial al negocierilor, in anul 2008.

Semnarea acordului reprezinta numai o prima etapa in procedura incheierii sale. In cazul Acordului ACTA, mai exista numeroase etape procedurale care trebuie parcurse, inclusiv ratificarea de catre Parlamentul Romaniei.

Comisia Europeana a organizat in perioada 2008-2011 patru conferinte publice pe tema ACTA, cu participarea tuturor celor interesati: cetateni, reprezentanti ai industriei, ONG-uri, presa.

Acordul va intra in vigoare pentru Romania dupa ce vor fi parcurse mai multe etape.

  • Parlamentul European va trebui sa-si dea avizul conform in vara anului 2012
  • Consiliul Uniunii Europene il va adopta, independent de ratificarea in parlamentele nationale.
  • Acordul va trebui ratificat de Parlamentul Romaniei si doar dupa acesti pasi va putea intra in vigoare.

Parlamentul European a urmarit indeaproape dezbaterile privind ACTA. Dupa ce la 10 martie 2010 exprimase anumite critici, la 24 noiembrie 2010, Parlamentul European a adoptat o Rezolutie prin care a salutat publicarea textului ACTA si a reiterat ca lupta impotriva contrafacerii si pirateriei reprezinta o prioritate a cooperarii internationale.

In cazul tuturor tratatelor internationale, procedura privind transparenta decizionala este indeplinita la momentul adoptarii actului normativ de ratificare (sau actului de aderare sau aprobare, in cazul anumitor tratate), act in lipsa caruia tratatul nu poate produce niciun efect. In mod cert, in cazul Acordului ACTA, initierea legii de ratificare va fi insotita de o dezbatere publica corespunzatoare.

In perioada urmatoare Ministerul Economiei va initia o serie de dezbateri publice pe acest subiect la care sunt invitati sa participe reprezentanti ai tuturor mediilor vizate de reglementarile ACTA.