Semnarea acordului reprezinta numai o prima etapa in procedura incheierii sale. In cazul Acordului ACTA, mai exista numeroase etape procedurale care trebuie parcurse, inclusiv ratificarea de catre Parlamentul Romaniei.
Comisia Europeana a organizat in perioada 2008-2011 patru conferinte publice pe tema ACTA, cu participarea tuturor celor interesati: cetateni, reprezentanti ai industriei, ONG-uri, presa.
Acordul va intra in vigoare pentru Romania dupa ce vor fi parcurse mai multe etape.
- Parlamentul European va trebui sa-si dea avizul conform in vara anului 2012
- Consiliul Uniunii Europene il va adopta, independent de ratificarea in parlamentele nationale.
- Acordul va trebui ratificat de Parlamentul Romaniei si doar dupa acesti pasi va putea intra in vigoare.
In cazul tuturor tratatelor internationale, procedura privind transparenta decizionala este indeplinita la momentul adoptarii actului normativ de ratificare (sau actului de aderare sau aprobare, in cazul anumitor tratate), act in lipsa caruia tratatul nu poate produce niciun efect. In mod cert, in cazul Acordului ACTA, initierea legii de ratificare va fi insotita de o dezbatere publica corespunzatoare.
In perioada urmatoare Ministerul Economiei va initia o serie de dezbateri publice pe acest subiect la care sunt invitati sa participe reprezentanti ai tuturor mediilor vizate de reglementarile ACTA.
Dar de, cand ai doar un neuron, nu poti sa ii ceri prea multe.
PSD+PNL au votat cum au dictat partidele europene din care fac parte (S&D, ALDE): anti-ACTA
PDL a votat ca EPP: pro-ACTA
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P7-RC-2010-0617&language=EN
http://www.votewatch.eu/cx_vote_details.php?id_act=1189&euro_vot_valoare=&euro_vot_rol_euro_grup=&euro_vot_rol_euro_tara=&vers=2&order_by=euro_parlamentar_nume&order=ASC&last_order_by=euro_parlamentar_nume&limit=0&offset=0&nextorder=ASC&euro_tara_id=9&eu%20o_grup_id=&euro_vot_valoare=&euro_vot_rol_euro_grup=&lang=en
Copy & paste din motiune (pe care n-ai citit-o):
"30. Deplores the fact that Article 2.18.3 explicitly instructs parties (i.e. 'shall endeavour') to cooperate with the business community to 'effectively address' infringements; reminds the Commission that in the 2003 Interinstitutional Agreement it agreed to 'ensure that any use of co-regulation or self-regulation is always consistent with Community law (...) and will not be applicable where fundamental rights are at stake'; asks the Commission to assess whether, in overall terms, ACTA may change the current balance in EU law between the legal obligations of internet service providers to protect the personal data of end users and to disclose such data to intellectual property rights holders or administrative and judicial authorities;"
Asadar, un vot impotriva motiunii inseamna ca esti de acord cu ACTA in forma actuala. Forma care ar permite, de exemplu, Microsoftului sa ceara de la RDS un desfasurator cu download-urile tale. Adica Microsoft o sa poata face politie. Mai clar de atat nu pot explica...
PS: no, chiar asa de greu era?
Eu vorbesc de principiu. Ce incredere iti ofera un guvern care ia decizii de acest fel fara o consultare, asa cum au facut alte guverne in alte tari.
Daca tu preferi sa fii controlat la orice pas este problema ta. Ai posibilitatea sa alegi o puscarie sau o tara condusa de un dictator. Fiecare cu placerile lui.
Sunt de acord cu cei care vor sa isi protejeze ideile, inventiile, marcile inregistrate, etc. Acest lucru se face si acum. Insa in internet situatia se schimba.
Tu vrei ACTA, eu nu vreau ACTA. Nimeni nu este perfect. Insa am dreptul sa carcotesc cat vreau, este dreptul meu si uzez de el.
Poate ca si cei care se opun au dreptate, acest lucru il ai in vedere? Daca toti am gandi la fel cum ar fi?
Vrei sa fii un robot? Este alegerea ta. Eu sunt liber si traiesc ca un om liber.
Sincer nici eu nu am citit ACTA, am aruncat o privire, asa in diagonala, si mai mult am ascultat opinii.
Dar daca ministrul argumenteaza ca "trebuie sa semnam ca asa au facut si altii" si ca suntem intro companie selecata" atunci dama naibii trebuie sa fiu de acord.
Anul trecut am calatorit, cu masina, foarte des in italia.Pentru ca am masina inmatriculata in romania si pentru ca are o marca anume si probabil pentru ca sunt roman si poate ,in mintea lor nu ar trebui sa detin asa ceva, dragii austrieci mai precis politia, ma opresc si verifica masina pana la tabla ca sa ma exprim plastic. Nu ca se uite in documente si verifica serii sau bla bla bla, nu au trecut la scos mocheta si verificat serii care nici nu stiam ca sunt scrise prin locurile respective.
Cat de placut este sa stai cate o ora dupa asemenea cretinatati, unde duc toate acestea, oare o sa mai vorbim de libertatea de miscare, libertatea de exprimare, etc. Uite asa ajungem la partea urata a globalizarii despre care al nostru presedinte spunea ca este buna si necesara.
C.III/Art.28-alin(2) - Fiecare parte încurajează colectarea și analiza de date statistice și alte informații relevante privind încălcările drepturilor de proprietate intelectuală...
ARTICOLUL 31
Sensibilizarea publicului
Fiecare parte promovează, după caz, adoptarea de măsuri pentru a mări sensibilizarea publicului cu
privire la importanța respectării drepturilor de proprietate intelectuală și efectele negative ale
încălcării drepturilor de proprietate intelectuală.
Apoi consider ca daca eu am platit pentru un produs si vreau sa il ofer si altora, gratis, trebuie sa am libertatea de a face acest lucru. Daca toate inventiile, toate curentele literare nu ar fi circulat liber am fi ajuns aici, nu cred.
Acta am impresia ca nu este altceva decat un mod de monopolizare a unui comert.
"Atunci când o parte furnizează informații scrise în temeiul dispozițiilor prezentului acord,
partea care primește informațiile se abține, în conformitate cu legislația și practicile sale, de la
divulgarea sau utilizarea informațiilor în alt scop decât acela pentru care au fost furnizate, în afara
cazului în care dispune de consimțământul prealabil al părții care furnizează informațiile."
Domnilor ministrii. Asta e o incalcare grava a drepturilor omului pentru ca partea care furnizeaza aceste informatii nu este posesorul lor in acest caz si nu e acceptabil ca un administrator de retea sa-si dea acordul sau nu asupra datelor mele.
ACTA vrea sa protejeze acele companii - in mare majoritate americane - care ne vor produce toata hrana. In timp, taranul roman, bulgar sau francez va renunta la soiurile lor de grau si de porumb si va folosi soiuri modificate genetic pentru ca produc mai mult si nu le mananca daunatorii (ghici de ce!).
Si in momentul ala, giganti ca Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow si DuPont o sa decida ce pune in farfurie tot cetateanul roman, bulgar sau francez.
Poate nu stiti, dar soiurile "minune" produse de sus-numitii au o calitate: se sinucid dupa un an sau ciclu de productie. Cu alte cuvinte, degeaba iti culegi tu recolta si apoi iei o parte din ea sa o semeni ca nu mai tine. Samanta nu va mai incolti.
Dar nu e nici o problema, Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow and DuPont sunt gata sa-ti vanda alta.
ACTA ii va proteja pe aia impotriva unora care vor incerca sa repuna lucrurile in ordine.
Vi se pare amuzant ca Samsung si Apple se dau in judecata o data la 3 zile si ca nu stiu ce gadget nu poate fi comercializat in nu stiu ce tara/regiune/uniune?
Ei bine, cand o sa fie vorba de paine n-o vi se mai para asa.
ASTA INSEAMNA ACTA.
...În cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei