Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au decis miercuri emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele hackerului din Timisoara retinut de procurorii DIICOT pe motiv ca ar fi spart serverele NASA si Pentagon, informeaza Agerpres. Razvan Manole Cernacianu are 20 de ani si este cunoscut sub pseudonimul TinKode. Procurorii DIICOT l-au retinut marti.

Decizia Judecatoriei Sectorului 5 poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au retinut marti un tanar de 20 de ani, din municipiul Timisoara, cunoscut sub pseudonimul 'TinKode', acuzat ca a spart serverele Pentagonului si NASA.

Tanarul a fost retinut la Timisoara si a fost adus marti pentru audieri la sediul central al DIICOT din Bucuresti, acesta fiind cercetat pentru savarsirea infractiunilor de acces fara drept la sisteme informatice, prin incalcarea masurilor de securitate si in scopul obtinerii de date informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic si perturbarea grava a functionarii unui sistem informatic.

Potrivit DIICOT, tanarul a lansat atacuri informatice si a accesat fara drept mai multe servere apartinand armatei Statelor Unite ale Americii, in scopul obtinerii de date confidentiale, pe care le-a copiat si transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic.

De asemenea, el a procedat la postarea si divulgarea respectivelor date informatice catre public prin intermediul unui jurnal tip blog si pe un site web.

Prin acelasi mod de operare, invinuitul a compromis si serverul web apartinand National Aeronautics and Space Administration (NASA).

In sarcina invinuitului se mai retine ca a accesat in mod neautorizat, lansand atacuri informatice asupra sistemului informatic si paginii de web apartinand Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Aparare - Pentagon.

In acest scop, el a conceput un program/aplicatie informatica, pe care l-a si oferit spre comercializare pe blogul personal, unde a postat si o inregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administratiei americane.

Prin activitatea infractionala, s-a produs blocarea temporara a sistemelor informatice atacate, restrictionandu-se astfel accesul la acestea si perturbandu-se in mod grav buna lor functionare.