Comisia Europeana a publicat pe internet un lung document care detaliaza circumstantele in care s-au derulat negocierile asupra acordului multilateral privind contrafacerea ACTA, in incercarea de a demonta acuzatiile de lipsa de transparenta formulate de adversarii acestui acord, relateaza AFP.

Publicarea acestui document coincide cu o zi de proteste internationale care vor fi organizate sambata de opozantii acestui acord, care considera textul drept o grava atingere adusa libertatii internautilor.

Negocierile s-au derulat in perioada iunie 2008 - octombrie 2010 cu participarea reprezentantilor tarilor negociatoare, iar Parlamentul European a fost informat continuu despre evolutia lor, sustine Comisia, in acest document.

"UE neaga ferm ca a furnizat un acces preferential la informatii anumitor grupuri", spune Comisia, in acest document, afirmand ca nu exista "protocoale secrete ale acordului".

In cursul negocierilor, "reprezentantii guvernelor tarilor negociatoare au fost prezenti in sala", precizeaza Comisia.

Parlamentul European a fost si el informat, primind, la diferite stadii ale negocierilor, 7 versiuni provizorii ale acordului, trei rapoarte detaliate ale negocierilor si 14 note si documente de lucru interne, adauga Comisia.

Intre altele, au existat si reuniuni de consultare publice, deschise tuturor si organizate in iunie 2008, aprilie 2009, martie 2010 si ianuarie 2011, afirma executivul european.