VIDEO Comisia Europeana cauta voluntari din Romania pentru un studiu pan-european privind vitezele reale la serviciile de internet fix de banda larga
VIDEO Cum se instaleaza dispozitivul care masoara performanta conexiunii de internet
"Toti cetatenii UE ar trebui sa se bucure de beneficiile unui Internet deschis si legal, fara restrictii ascunse sau viteze mai mici decat au fost promise. Trebuie culese informatii de prima mana de la consumatori despre calitatea reala a accesului la Internet. Cu aceste date, putem observa cu usurinta ce state au cele mai mare progrese si cele care sunt in urma, astfel incat sa putem asigura suportul si investitiile necesare intr-un mod corect", a declarat Neelie Kroes, Comisarul European responsabil pentru Digital Agenda.
Initiativa este promovata de catre Neelie Kroes si pe blogul personal. Comisia Europeana si-a propus sa cheltuiasca aproape 9,2 miliarde euro in perioada 2014 - 2020 in proiecte pan-europene care sa ofere cetatenilor si companiilor acces la retele broadband de mare viteza.
Proiectul a fost special conceput pentru a furniza o imagine clara asupra vitezelor si a fiabilitatii serviciilor nete din toate statele membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeana, furnizorii de servicii de Internet, autoritatile de reglementare in domeniu, precum si consumatorii vor avea acces la rezultatele studiului, la finalizarea acestuia.
Pentru voluntariat, abonatii de Internet din Romania trebuie sa se inregistreze pe site-ul http://www.samknows.eu/index.php/ro. La scurt timp de la inregistrare, acestia vor primi un dispozitiv 'whitebox' special conceput, care se va instala la conexiunea de Internet. Cand voluntarii nu acceseaza Internetul, dispozitivul va rula o serie de teste automate pentru masurarea vitezei si a performantei conexiunii. La sfarsitul fiecarei luni, utilizatorii vor primi prin e-mail un raport care va contine rezultatele testelor din luna respectiva si o viteza medie a conexiunii lor de date. Nu toti cei care se inregistreaza aici vor fi si selectati pentru a primi dispozitivul de masurare.
Pe site-ul dedicat acestei initiative se precizeaza ca se doreste trimiterea a peste 10.000 de dispozitive de masurare la voluntari din intreaga Europa, care sa se alature comunitatii SamKnows pentru masurarea vitezei Internetului in banda larga si ca proiectul se va desfasura pe o perioada de 2 ani.
La sfarsitul lunii iunie din acest an, numarul conexiunilor la internet fix de banda larga din Romania a ajuns la 3,13 milioane, in crestere cu 4,4% fata de sfarsitul anului trecut, conform celor mai recente date al Autoritatii nationale de reglementare in comunicatii (ANCOM). Raportat la numarul de locuitori, rata de penetrare a conexiunilor de internet fix a ajuns la 14,6%, peste nivelul de 14% la sfarsitul anului trecut, insa sub media UE (26,6% la 1 ianuarie 2011). Pe de alta parte, stam bine la capitolul viteza conexiunilor de internet - 98% dintre conexiunile de acces la internet in banda larga aveau o viteza de transfer de cel putin 2 Mbps, in timp ce 62% de cel putin 10 Mbps, in prima jumatate din acest an.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Numai bine,
Emil
Asadar nu poate face altceva decat ce se spune si asta poate vedea orice programator. Bafta la inscrieri, mai ales cei care sunteti nemultumiti de viteza pe care o primit de la furnizorul de internet.