Comisia Europeana (CE) si firma britanica SamKnows, specializata in masurarea vitezei broadband, au lansat un studiu pan-european pentru masurarea vitezelor reale furnizate consumatorilor de Internet fix in banda larga, din toate cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia si Croatia. Studiul va masura vitezele in banda larga, prin distribuirea catre voluntari a unui dispozitiv care se instaleaza la conexiunea de Internet a acestora. Pentru obtinerea datelor statistice, initiatorii vizeaza circa 3000 de voluntari din Romania (100.000 din Europa), din care doar circa 250-300 de utilizatori romani (10.000 din Europa) vor fi selectati pentru acest studiu.

Conexiunile la internetFoto: ANCOM

VIDEO Cum se instaleaza dispozitivul care masoara performanta conexiunii de internet

"Toti cetatenii UE ar trebui sa se bucure de beneficiile unui Internet deschis si legal, fara restrictii ascunse sau viteze mai mici decat au fost promise. Trebuie culese informatii de prima mana de la consumatori despre calitatea reala a accesului la Internet. Cu aceste date, putem observa cu usurinta ce state au cele mai mare progrese si cele care sunt in urma, astfel incat sa putem asigura suportul si investitiile necesare intr-un mod corect", a declarat Neelie Kroes, Comisarul European responsabil pentru Digital Agenda.

Initiativa este promovata de catre Neelie Kroes si pe blogul personal. Comisia Europeana si-a propus sa cheltuiasca aproape 9,2 miliarde euro in perioada 2014 - 2020 in proiecte pan-europene care sa ofere cetatenilor si companiilor acces la retele broadband de mare viteza.

Proiectul a fost special conceput pentru a furniza o imagine clara asupra vitezelor si a fiabilitatii serviciilor nete din toate statele membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeana, furnizorii de servicii de Internet, autoritatile de reglementare in domeniu, precum si consumatorii vor avea acces la rezultatele studiului, la finalizarea acestuia.

Pentru voluntariat, abonatii de Internet din Romania trebuie sa se inregistreze pe site-ul http://www.samknows.eu/index.php/ro. La scurt timp de la inregistrare, acestia vor primi un dispozitiv 'whitebox' special conceput, care se va instala la conexiunea de Internet. Cand voluntarii nu acceseaza Internetul, dispozitivul va rula o serie de teste automate pentru masurarea vitezei si a performantei conexiunii. La sfarsitul fiecarei luni, utilizatorii vor primi prin e-mail un raport care va contine rezultatele testelor din luna respectiva si o viteza medie a conexiunii lor de date. Nu toti cei care se inregistreaza aici vor fi si selectati pentru a primi dispozitivul de masurare.

Pe site-ul dedicat acestei initiative se precizeaza ca se doreste trimiterea a peste 10.000 de dispozitive de masurare la voluntari din intreaga Europa, care sa se alature comunitatii SamKnows pentru masurarea vitezei Internetului in banda larga si ca proiectul se va desfasura pe o perioada de 2 ani.

La sfarsitul lunii iunie din acest an, numarul conexiunilor la internet fix de banda larga din Romania a ajuns la 3,13 milioane, in crestere cu 4,4% fata de sfarsitul anului trecut, conform celor mai recente date al Autoritatii nationale de reglementare in comunicatii (ANCOM). Raportat la numarul de locuitori, rata de penetrare a conexiunilor de internet fix a ajuns la 14,6%, peste nivelul de 14% la sfarsitul anului trecut, insa sub media UE (26,6% la 1 ianuarie 2011). Pe de alta parte, stam bine la capitolul viteza conexiunilor de internet - 98% dintre conexiunile de acces la internet in banda larga aveau o viteza de transfer de cel putin 2 Mbps, in timp ce 62% de cel putin 10 Mbps, in prima jumatate din acest an.