Ministrul bulgar al economiei a anuntat ca tara de la sud de Dunare suspenda procesul de ratificare a controversatului acord de lupta impotriva pirateriei online ACTA. Cateva state din cele 22 care au semnat tratatul si-au retras sprijinul pentru el, iar in week-end zeci de oameni au protestat impotriva acordului in mai toata Europa, inclusiv in Bulgaria si Romania.

Bulgaria va suspenda procesul de ratificare a ACTA, spune ministrul economiei, Traicho Traikov, citat de Sofia Echo. El spune ca decizia va deveni oficiala dupa sedinta de Guvern din 15 februarie.

Tari precum Polonia si Cehia au suspendat in ultimele saptamani procesul de ratificare, dupa ce protestele pe plan european s-au raspandit.

Chiar si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a alaturat vocilor care contesta acordul ACTA. El a aparut duminica la televiziunea germana ARD, unde a apreciat ca acest acord impotriva contrafacerii “nu este bun in forma lui actuala”.

El a apreciat ca echilibrul intre protejarea drepturilor de autor si drepturile utilizatorilor de Internet se reflecta intr-un mod “nepotrivit” in acordul multilateral.

Dintre tarile membre UE, doar Olanda, Estonia, Cipru, Slovacia si Germania au refuzat semnarea tratatului. Totusi, acesta nu va putea intra in vigoare decat daca este aprobat la nivelul intregii Uniuni Europene. Votul va avea loc in luna iunie, iar in cazul in care tratatul va fi respins, adeziunile celor 22 de state care au semnat ACTA vor fi lipsite de efect.

22 de state UE, inclusiv Romania, au semnat pe 26 ianuarie ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Multe organizatii au criticat intens acordul, motivand ca internetul va fi cenzurat, iar userii nu vor mai avea decat foarte putin din libertatea din prezent.