Tim Cook, seful Apple, despre situatia din fabricile chineze: Nimeni nu face mai mult decat noi pentru imbunatatirea conditiilor de munca
Tim Cook spune ca el personal, dar si multi alti manageri, au petrecut timp in diverse fabrici si au facut si inspectii neanuntate pentru a vedea exact in ce conditii muncesc oamenii. El a adaugat ca Apple se straduieste sa caute solutii si sa elimine problemele legate de abuzuri ce apar la furnizori.
"Nimeni in aceasta industrie nu face mai mult decat Apple pentru a imbunatati conditiile de munca", spune Tim Cook care insa admite ca in lantul de furnizori straini existe o serie de probleme, inclusiv cazuri in care sunt folositi tineri si copii pe liniile de asamblare.
"Credem ca angajarea de copii si tineri sub varsta legala este o practica oribila", spune Cook care admite ca se intampla in lantul de furnizori, insa extrem de rar, iar compania face tot posibilul pentru a elimina complet astfel de cazuri. Declaratiile au fost facute la conferinta Goldman Sachs Technology and Internet care s-a tinut in San Francisco.
Apple a fost intens criticata pentru conditiile grele de munca de la furnizorii cu fabrici in China, mai ales Foxconn, pe motiv ca muncitorii lucreaza 60 de ore/saptamana pentru salarii derizorii si sunt mereu sub presiune, in multe cazuri ducandu-si viata doar in perimetrul fabricii.
Apple spune insa ca lucrurile nu sunt atat de grave si adauga ca a fost de acord cu un audit facut de inspectori care sa constate daca angajatii sunt abuzati. In plus promite sa fie mai transparenta si sa publice periodic rapoarte despre furnizori.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Fabrica nu le apartine - este vorba de un furnizor contractat, companie taiwaneza, cu subsidiare/fabrici in China. China, in caz ca ati uitat, este tara aceea teoretic comunista, cu cea mai mare populatie din lume. Acum, Apple, companie americana, cu sediul in Cupertino, California, are pur si simplu un contract cu un un furnizor in care acesta a fost "the lowest bidder", adica in conditiile cerute, a oferit cel mai mic pret. Asa se fac afacerile in lumea libera de sute de ani. In conditiile astea, Apple ar fi liber sa il doara la basca de conditiile muncitorilor furnizorului - avand in vedere ca el nu cere decat un pret si niste standarde, este treaba companiei respective, in special stiind ca vorbim de o tara straina, asa-zis comunista, in care conditiile cica ar trebui sa fie mai bune decat la capitalisti.
Dar Apple nu face asta, ba mai mult, e foarte interesat de conditiile respective - si sigur, exista argumentul ca o face de gura lumii... Dar sa ceri o plata mai buna cand vorbim de angajatii unei terte parti, e un semn de incultura economica.
Si nu cred ca e doar Apple.
Si Nike a fost criticata pentru ca avea angajati copii chinezi care castigau 60 centi/ zi, dar Nike platea zeci de milioane de dolari unor sportivi pentru a ii face reclama.
Daca Apple ar dona o parte din profit societatii, ar avea o imagine mai buna. Dar nu il vad pe Mr. Cuc sa isi dea ceva din sutele de milioane de dolari agonisiti din meseria sa "grea" de CEO al Apple.
Imi place ça se leaga de Apple ca e cea mai mare companie din lume, dar sa nu uitam de restul.
mai ales din prostia omeneasca si din efectul de turma :-)
cand zic prostie omeneasca zic faptul ca un iphone costa 200$ sa-l fabrice, si ei il vand cu 800$... si nu e vina lor, e vina celor care cumpara, daca n-ar cumpara nimeni.
costa un laptop care sa fie la acelasi nivel de performanta mai putin?
lasati porcariile. cumparati'va ce vreti voi, dar cand gasiti ceva la aceeasi calitate sa imi spuneti si mie.