Televiziunea americana ABC News a primit permisiunea de a face un reportaj intr-una dintre uzinele Foxconn care asambleaza terminale iPad si iPhone. Muncitorii dorm cate opt in camera in interiorul fabricii, lucreaza in schimburi de cate 12 ore, insa sefii fabricii spun ca imbunatatesc mereu conditiile de munca si cresc salariile. Un iPad trece prin mainile a mai bine de 300 de oameni in procesul de fabricatie, insa efectivele foarte mari ale fabricii asigura o productie de cateva sute de mii de gadget-uri zilnic.

Angajatii lucreaza in schimburi de 12 ore si pot lua doua ore pauza de masaFoto: Captura YouTube

Autorul reportajului, Bill Weir, se arata surprins de gradul redus de automatizare din fabrica si de faptul ca aproape orice componenta, oricat de mica, este montata manual. Angajatii lucreaza in schimburi de 12 ore si pot lua de doua ori pauza de masa cate o ora, pranzul servindu-l intr-o cantina gigantica unde platesc cam 0,80 dolari.

Foxconn este o companie foarte controversata pentru modul in care isi trateaza angajatii despre care s-a scris ca sunt exploatati si fortati sa lucreze 60 de ore/saptamana pentru salarii foarte mici. La Foxconn s-au sinucis 18 muncitori, iar de doi ani s-a decis montarea unor plase speciale pe toate cladirile din fabrica.