Kim Dotcom - fondatorul site-ului de file-sharing Megaupload - a fost eliberat pe cautiune de un tribunal din Noua Zeelanda dupa ce i se refuzase in trecut cererea. Motivarea deciziei luata miercuri a tinut de faptul ca toate activele lui Dotcom au fost inghetate, astfel ca el nu va avea mijloacele sa paraseasca tara, scrie The Telegraph. Kim Schmitz, cunoscut si sub numele de Kim Dotcom, a fost arestat impreuna cu alte trei persoane pe 20 ianuarie, in Auckland, intr-un raid efectuat de FBI, el fiind acuzat de piraterie si spalare de bani.

Kim DotcomFoto: Captura YouTube

Juratii au spus ca nu exista niciun pericol ca Dotcom sa paraseasca tara fiindca i-au fost inghetate toate activele ce i-ar fi permis acest lucru si nici nu s-au descoperit fonduri ascunse care sa serveasca acelui scop. Initial i se refuzase cererea de eliberare pe cautiune, insa reprezentantii tribunalului spun ca atunci se cunoastea mult prea putine informatii despre activele detinute de fondatorul Megaupload, insa acum lucrurile s-au schimbat.

MegaUpload, un serviciu gratuit de gazduire de fisiere online, a fost lansat in anul 2005 de catre omul de afaceri Kim Dotcom, nascut Kim Schmitz. Dotcom si-a inceput cariera de antreprenor online in anii ’90, cand a profitat de cresterile exponentiale din timpul balonului .com pentru a se imbogati, pe cai nu intotdeauna legale.

In 1998, el a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru tainuire de bunuri furate si utilizare de carduri de credit false. Dupa prabusirea pietei online din 2001, Dotcom a fost acuzat de speculatii ilegale cu actiuni ale mai multor companii online si cu deturnare de fonduri. In 2002, a fost arestat la Bangkok si condamnat in Germania la un an si opt luni cu suspendare pentru tranzactiile ilegale cu actiuni si la inca doi ani cu suspendare pentru deturnare de fonduri. Dotcom si-a recunoscut vinovatia in ambele cazuri.

In 2005, Megaupload a fost infiintat in Hong Kong, pe un principiu foarte simplu: orice fisier putea fi stocat temporar pe serverele companiei, iar durata de gazduire varia in functie de popularitatea fisierului. Un fisier descarcat foarte rar era sters repede, iar fisierele care starneau interesul multor utilizatori erau pastrate pe termen lung. Site-ul castiga bani din publicitate, dar si prin plata unui abonament de utilizatorii care doreau servicii mai avansate de gazduire.

Povestea Megaupload incepe sa se apropie de sfarsit pe 19 ianuarie 2012, cand Departamentul de Justitie american inchide site-ul, iar proprietarii sunt pusi sub acuzare pentru mai multe delicte legate de incalcarea dreptului la proprietate intelectuala. Autoritatile din Hong Kong blocheaza a doua zi active in valoare de peste 300 de milioane de dolari detinute de MegaUpload, iar autoritatile australiene il aresteaza pe Kim Dotcom si perchezitioneaza casa acestuia.

Profiturile afacerii Megaupload au fost enorme. Raidul de la resedinta estimata la mai multe milioane de dolari a lui Dotcom a dus la confiscarea mai multor bunuri de valoare, printre care si o colectie impresionanta de masini de lux.