Mini-computerul de 22 de lire sterline (35 dolari) Raspberry Pi dezvoltat in Marea Britanie si produs in China s-a lansat oficial si a starnit un urias interes, pe viitor urmand sa fie lansata si o varianta de 16 lire. Raspberry Pi este practic o placa de baza ce dispune de conexiune Ethernet, doua port-uri USB si slot de card SD. Functioneaza daca este conectata la un monitor sau televizor si este alimentat de un incarcator de telefon mobil.

Raspberry PiFoto: Captura YouTube

Raspberry Pi Foundation lucreaza la acest proiect de sase ani si spune ca ideea de baza este ca acest mini-computer low-cost sa dea acces elevilor la un PC simplu de folosit si sa le starneasca interesul pentru programare. Fundatia a lucrat cu Cambridge University pentru acest computer care este produs in China si a fost pus in vanzare, dar in stoc limitat.

Totul a pornit dupa ce profesorii din Cambridge au observat ca tot mai putini dintre studentii care aplicau la universitate aveau cunostinte de programare, cei mai multi limitandu-se la crearea unei pagini web.

Obiectivul Raspberry Pi este sa-i determine pe tineri sa invete programare intr-un mod simplu si amuzant si sa readuca in prezent ceva din spiritul computing-ului din anii 80' cand tinerii erau atrasi de calculatoare precum BBC Micro si Commodore 64.

Raspeberry Pi este practic o placa de baza ce dispune de conexiune Ethernet, doua port-uri USB si slot de card SD. Conectata la un monitor permite diverse activitati, inclusiv vizionarea de continut HD.

In acest an va fi lansata si o versiune mai simpla, de 16 lire sterline.