Lista statelor care actioneaza dur impotriva libertatii de exprimare pe internet s-a extins anul trecut, ajungand acum sa cuprinda 12 state printre care se numara Coreea de Nord, Iran, China, Vietnam si Uzbekistan, arata cel mai nou raport al Reporteri fara Frontiere care isi propune sa evidentieze "dusmanii internet-ului". Intr-o alta categorie de tari unde problemele sunt mult mici se gasesc - alaturi de nume precum Rusia si Egipt - Franta si Australia, mai arata raportul.

Pe lista celor mai mari "dusmani ai internet-ului" (Enemies of the Internet) s-au adaugat anul trecut doua state, Bahrain si Belarus care completeaza lista de zece: Birmania, China, Cuba, Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudita, Siria, Turkmenistan, Uzbekistan si Vietnam.

Reporteri fara Frontiere explica ce probleme sunt in fiecare tara, cele mai grave lucruri fiind legate de bloggeri arestati, cenzura excesiva si un mare numar de site-uri populare care sunt inaccesibile. Mai mult, Iranul anuntase ca vrea sa creeze o versiune de internet care sa fie accesibila doar din tara si sa contina doar lucruri aprobate de autoritati.

O alta categorie de tari asa-numite "sub supraveghere" cuprinde state unde problemele nu sunt atat de mari ca in cele 12 de mai sus, insa in ele sunt prezente aspecte ingrijoratoare pentru internauti. Pe lista nu se gasesc doar tari mai sarace precum Eritreea sau Sri Lanka, ci si tari prospere precum Franta (din cauza legii celor Trei Lovituri pentru lupta cu pirateria), Australia (pentru propuneri de filitrare dura a continutului cu caracter pornografic si Coreea de Sud (pentru legi restrictive si cenzurarea propagandei legate de Coreea de Nord).

Pe lista tarilor aflate "sub supraveghere" se mai afla, printre altele, India, Turcia, Tunisia, Emiratele Arabe si Kazahstan. Reporteri fara Frontiere spune ca 2011 a fost un an extrem de greu pentru cei care militeaza pentru drepturile omului pe internet si adauga ca 199 de persoane au fost arestate, cu 31% peste numarul din 2010. China, Vietnam si Iran sunt tarile in care se afla cei mai multi in inchisoare fiindca si-au sustinut cauza pe internet.