Internetul are o contributie de 8,3% in economia Marii Britanii, cea mai mare pondere dintre statele membre G20, arata un studiu citat de BBC. Pana in anul 2016, numarul utilizatorilor de internet pe glob se asteapta sa ajunga la 3 miliarde.

Potrivit studiului realizat de Boston Consulting Group (BCG), in anul 2010, pentru Marea Britanie "economia internetului" a reprezentat 121 miliarde de lire sterline, adica mai mult de 2.000 de lire pe cap de locuitor.

Prin aceasta valoarea, Internetul a avut o contributie mai mare la economia nationala decat sectorul sanatatii, constructiile sau sectorul educatiei.

De asemenea, in Marea Britanie si comertul online este mai mare decat in oricare alta economie a lumii. Aproape 13,5% dintre achizitiile totale s-au facut prin intermediul internetului in anul 2010, conform BCG, iar aceasta pondere se asteapta sa creasca pana in 2016 la 23%.

Cercetatorii au spus ca economia internetului ("web economy") din Marea Britanie are o crestere medie foarte rapida. Ei previzioneaza ca aceasta va creste cu o rata de 11% pe an in urmatorii patru ani, atingand o valoare totala de 221 de miliarde de lire sterline pana in 2016.

Prin comparatie, Statele Unite ale Americii are o rata de crestere de 5,4%, in timp ce in China rata este de 6,9%.

Aceste vesti pot reprezenta un semn bun pentru afacerile de dimensiuni mici si medii care sunt in acest sector, studiul aratand ca veniturile acestora au crescut cu 12,5% pe an in ultimii trei ani. In plus cercetarea furnizeaza si unele indicatii cu privire la 'atasamentul' publicului britanic de internet.

In timp ce doar un sfert dintre cei chestionati au spus ca ei pot renunta la sex pentru un an pentru a-si mentine conexiunea de banda larga la internet, cifrele pentru alte vicii sunt mult mai mari. 65% dintre chestionati au spus ca pot renunta la alcool in favoarea internetului, 76% la ciocolata si 78% la cafea.

"Internetul a devenit ca electricitatea sau apa", a afirmat Dominic Field, partener al BCG in Los Angeles.

"Suntem doar la inceputul realizarii potentialului pe care il are Internetul.(...) In stabilirea politicilor, guvernul trebuie sa fie ghidat de ceea ce este necesar pentru a incuraja cresterea economica, inovarea, si alegerea consumatorului mai degraba, decat de dogma. In majoritatea domeniilor, guvernul trebuie sa lase piata pentru a decide invingatorii si invinsii", a mentionat Paul Zwillengerg, co-autor al raportului si partener al BCG.

Pana in anul 2016, numarul utilizatorilor de internet se asteapta sa ajunga la 3 miliarde, de la valoarea estimata de 1,9 miliarde in 2010. In cadrul statelor G20, "economia internetului" este estimata la o valoarea de 2,5 trilioane de dolari americani in 2011, precizeaza BCG.