Apple, companie care a ajuns sa aiba rezerve de 100 miliarde dolari, a anuntat ca va reincepe sa plateasca dividende pentru prima oara dupa 1995 si va demara tot anul acesta un program semnificativ de rascumparare a unor actiuni. Apple va plati in total actionarilor 45 miliarde dolari in urmatorii ani si spune ca acest lucru nu ii va afecta in niciun fel activitatea si dezvoltarea.

Magazin AppleFoto: Apple

Compania spune ca din iulie, in ultimul trimestru al anului fiscal curent, va reincepe sa plateasca dividende pentru prima oara dupa decembrie 1995. Actionarii vor primi in fiecare trimestru 2,65 dolari/actiune. Ultima data cand Apple a acordat dividende, in 1995, compania avea rezerve de numai 500 milioane dolari. Steve Jobs s-a opus in mod repetat ideii de acordare de dividende, chiar si in ultimii ani cand actiunile au atins record dupa record.

In plus, compania va demara din anul fiscal ce incepe la 30 septembrie un program de rascumparare de actiuni in valoare de 10 miliarde dolari, program ce va dura trei ani.

Tim Cook, CEO al companiei a tinut sa aminteasca la anuntarea acestor planuri ca Apple a facut investitii grozave in cercetare, achizitii, retail si furnizori, iar lucrurile acestea vor continua, chiar si cu demararea acestui program de buy-back si dividende.

Apple are o capitalizare bursiera de peste 500 miliarde dolari si a acumulat rezerve de 98 miliarde dolari. Estimarile arata ca Apple ar putea avea profit de 40 miliarde dolari in anul fiscal curent.

Doar alte cinci companii americane au avut perioade in care au valorat peste 500 miliarde dolari; Exxon, Microsoft, Intel, General Electric si Cisco Systems.