Distribuitorul de produse IT Scop Computers - ale carui conturi au fost blocate de ANAF pentru presupuse fraude de zeci de milioane de euro - spune ca a actionat corect si si-a respectat toate obligatiile. Presa a scris recent ca trei cunoscuti distrubitori de IT: Scop, RHS si Romsoft, sunt suspectate de implicare in activitati ilegale, ANAF punand sechestru pe toate bunurile Scop pentru recuperarea unui prejudiciu de 64 milioane lei. Compania contesta decizia de blocare a conturilor sale bancare si, in paralel, va analiza si va alege cea mai buna solutie pentru a-si continua activitatea.

"In urma evenimentelor din ultimele zile, dorim sa prezentam direct si deschis situatia reala a companiei noastre, pentru corecta informare a partenerilor de afaceri si a opiniei publice", spun cei de la Scop intr-o informare de presa.

"In perioada iunie 2009-martie 2011 SCOP Computers a intermediat o operatiune de export de servicii intre Romsoft si o companie din strainatate. Un control al Garzii Financiare a ajuns la concluzia ca Romsoft nu si-a respectat obligatiile contractuale de prestare a serviciilor catre beneficiarii finali. Ca urmare, ANAF a blocat conturile bancare ale tuturor companiilor romanesti implicate in aceasta tranzactie, inclusiv ale SCOP Computers", sustine compania intr-un comunicat de presa.

Un articol al publicatiei wall-street.ro aparut miercuri avea ca subiect faptul ca trei companii cu renume pe piata locala, distribuitorii Scop Computers, RHS si Romsoft (care detine Depozitul de Calculatoare), sunt suspectate de implicare in activitati ilegale, ANAF punand sechestru pe toate bunurile Scop pentru recuperarea unui prejudiciu de 64 milioane lei, in timp ce RHS ar fi fraudat cu suma de 97 milioane lei, autoritatile instaurand poprire pe conturi.

Publicatia noteaza ca pe 20 martie 2012, ABC Data care a intrat in actionariatul Scop Computers in decembrie 2010 achizitionand 51% din companie, a transmis pe pagina Bursei din Varsovia, printre altele, ca ANAF a pus sechestru pe toate bunurile companiei pentru recuperarea unui prejudiciu de 64 milioane lei (55 milioane TVA si 8 milioane impozit pe profit). In plus, actionarii majoritari ai SCOP mai spun ca o banca a inceput executarea pentru recuperarea unui credit de 14 milioane zloti (echivalentul a circa 14,8 milioane lei).

Oficialii ABC Data mai spun ca situatia actuala reprezinta o amenintare pentru continuarea activitatii Scop, neexcluzand ca firma sa intre in insolventa, caz in care tot ei spun ca vor pierde cei aproape 5 milioane de euro platiti deja la momentul preluarii firmei.

Scop Computers spune ca a actionat legal si cauta mijloace sa-si poata continua activitatea

"SCOP Computers a actionat pe deplin legal, si-a respectat toate obligatiile contractuale si va demonstra acest lucru in decursul procedurii fiscale. Compania a contestat decizia de blocare a conturilor sale bancare si, in paralel, va analiza si va alege cea mai buna solutie pentru a-si continua activitatea."

"Timp de 18 ani, SCOP Computers a demonstrat o conduita de afaceri impecabila: ne-am platit intotdeauna taxele fata de stat in intregime si fara intarziere, ne-am respectat promisiunile facute partenerilor, am respectat intreaga comunitate IT si de afaceri. Suntem increzatori ca vom reusi sa demonstram, si de data aceasta, ca am fost corecti si am actionat conform legilor in vigoare. Asiguram intreaga comunitate IT din Romania ca SCOP Computers a fost de buna credinta, ca nu a facut nimic ilegal si ca vom lua toate masurile necesare pentru a demonstra acest lucru", spune Alexandru Visan, directorul general al SCOP Computers.