Producatorul japonez de electronice Sharp va vinde 10% din actiuni grupului taiwanez Hon Hai, cunoscut si sub numele de Foxcoon, cel mai mare producator mondial de electronice, scrie Reuters. Ca parte a intelegerii, Foxconn va prelua 46% din actiunile unei uzine Sharp ce produce la jumatate din capacitate. Sharp estimeaza pierderi de 3,5 miliarde dolari pentru anul fiscal curent in conditiile in care vanzarile de televizoare au mult de suferit din cauza concurentei venite din China si Coreea de Sud.

Foxconn va plati 808 milioane dolari pentru o zecime din Sharp, s-a anuntat la inchiderea sedintei de tranzactionare la bursa din Tokyo. Foxconn are vanzari anuale de peste 50 miliarde dolari si numarul de angajati in China trece de un milion, compania fiind cel mai mare producator mondial de electronice.

Intelegerea prevede ca Foxconn va prelua 46% din actiunile uzinei Sharp din orasul japonez Sakai, uzina care produce la jumatate din capacitate. Hon Hai se angajeaza sa cumpere jumatate din productia de panouri LCD de la aceasta uzina.

Sharp, la fel ca Sony si Panasonic, estimeaza pierderi mari, de peste 3,5 miliarde dolari pentru anul curent din cauza scaderii masive pe segmentul televizoare. Cele trei companii estimeaza in total pierderi de 17 miliarde dolari pentru anul in curs.

Companiile japoneze de electronice au investit mult in noi capacitati de productie dupa 2000, insa in prezent vanzarile lor sufera din cauza companiilor din China, Taiwan si Coreea de Sud care au venit cu produse mai ieftine.