Comisia Europeana a propus infiintarea unui centru european de combatere a criminalitatii informatice care sa contribuie la protejarea cetatenilor si a intreprinderilor europene impotriva amenintarilor informatice. Centrul va fi instituit in cadrul Oficiului European de Politie, Europol, la Haga (Olanda) si ar trebui sa-si inceapa activitatea in ianuarie 2013.

CE spune ca acest nou centru va fi punctul focal european in combaterea criminalitatii informatice si va viza activitatile ilegale online desfasurate de grupuri organizate de infractori, in special pe cele care genereaza venituri ilegale importante, cum ar fi frauda online in care sunt implicate carti de credit si detaliile de identificare a contului bancar.

Expertii Uniunii Europene vor desfasura, de asemenea, activitati menite sa impiedice criminalitatea informatica ce afecteaza operatiunile bancare pe internet si sistemele de rezervare online, sporind astfel nivelul de incredere al consumatorilor online.

Unul dintre obiectivele centrului european de combatere a criminalitatii informatice va fi protejarea profilurilor de pe retelele de socializare impotriva infiltrarilor de catre infractorii online, sprijinind astfel lupta impotriva furtului online de identitate. Centrul va viza, de asemenea, infractiunile informatice care cauzeaza prejudicii grave victimelor, cum ar fi exploatarea sexuala online a copiilor si atacurile informatice care afecteaza infrastructura si sistemele de informatii critice din Uniune.

Se preconizeaza ca centrul isi va incepe activitatea anul viitor, in luna ianuarie. Pentru ca centrul sa poata fi creat, propunerea Comisiei trebuie acum adoptata de autoritatea bugetara a Europol.

Centrul european va avertiza statele membre ale UE cu privire la amenintarile informatice majore si le va atrage atentia asupra deficientelor existente in sistemele acestora de aparare online. Centrul va identifica retelele organizate de criminalitate informatica, precum si pe cei mai importanti infractori din spatiul virtual. Acesta va oferi sprijin operational in cadrul unor investigatii concrete, fie furnizand asistenta legala informatica, fie sprijinind infiintarea unor echipe comune de investigatie in domeniul criminalitatii informatice.

Noul centru va servi, de asemenea, drept baza de informatii pentru serviciile nationale de politie din statele membre si va reuni expertiza si initiativele de formare europene in domeniul criminalitatii informatice.

Pana in 2011, aproape trei sferturi (73 %) din gospodariile europene aveau acces la internet de acasa, iar in 2010, peste o treime din cetatenii UE (36 %) foloseau serviciile bancare la domiciliu. 80 % dintre tinerii europeni se conecteaza prin retelele de socializare online, iar valoarea schimburilor comerciale mondiale efectuate anual prin comert electronic atinge aproximativ 8 trilioane de dolari.

Ca urmare, criminalitatea informatica este in crestere, iar infractorii informatici au creat in jurul activitatilor lor ilegale o piata profitabila, in care detaliile unei carti de credit pot fi vandute in cadrul grupurilor de criminalitate organizata pentru suma modica de 1 euro pe carte de credit, o carte de credit contrafacuta pentru aproximativ 140 de euro, iar detaliile de identificare a contului bancar pentru numai 60 de euro.

Infractiunile informatice vizeaza, de asemenea, retelele sociale: pana la 600 000 de conturi Facebook sunt blocate in fiecare zi, in urma unor diverse tentative de piraterie informatica, iar in 2009 au fost detectate peste 6 700 000 de calculatoare infectate de botnet-uri.

Se estimeaza ca, in intreaga lume, peste un milion de persoane sunt in fiecare zi victime ale criminalitatii informatice. Costul criminalitatii informatice ar putea atinge o valoare totala de 388 de miliarde de dolari la nivel mondial, mai mentioneaza comunicatul CE.