Dupa ce producatorul rus de software antivirus Dr. Web a publicat un raport in care arata ca 550.000 de Mac-uri au fost infectate cu un troian care a profitat de o vulnerabilitate Java, tot mai multe voci din piata critica Apple ca nu a luat masuri mai demult, desi ar fi stiut de problema, scrie Macworld.

Dr. Web scria ca 550.000 de Mac-uri au fost infectate cu troianul Flashback descoperit in august anul trecut. Acesta se prezinta sub forma inselatoare a unui update pentru Flash Player, dar cand este executat profita de o vulnerabilitate de Java si infecteaza calculatorul, facandu-l parte a unei retele botnet.

Un director de la McAfee Labs atrage atentia asupra faptului ca valurile de malware indreptate spre Mac s-au inmultit in ultimul timp, mai ales ca Mac-urile devin tot mai populare si infractori care au dezvoltat ani de zile malware pentru Pc isi folosesc experienta si pentru atacuri asupra Apple.

Dezvaluirile Dr Web nu sunt o surpriza fiindca virusi pe Mac au mai aparut si s-a dovedit ca sistemul nu este infailibil. Totusi, foarte multe voci din piata spun ca Apple ar fi stiut de vulnerabilitate si ar fi putut prevedea ca se va intampla ceva la scara mare, insa nu a spus nimic.

Un director de la firma de securitate nCircle critica aspru Apple, spunand ca e sigur ca se stia de cateva luni de vulnerabilitate si compania ar fi trebuit sa-si avertizeze userii, nu sa adopte o politica bazata pe tacere.

Dr Web spunea ca cele mai multe Mac-uri infectate au fost descoperite in SUA, Canada, Marea Britanie si Australia, iar 274 sunt chiar in Cupertino, orasul unde Apple isi are sediul.