Oficialii iranieni au negat vehement informatiile aparute recent legate de presupusa intentie a Teheranului de a taia accesul la internet in intreaga tara pentru a inlocui reteaua cu un intranet "curat" controlat in totalitate de guvern. Oficialii spun ca interviul citat de toata presa internationala a fost o farsa care serveste doar propagandistilor occidentali. Totusi, ministrii iranieni au spus in repetate randuri ca vor ca cel tarziu in 2013 sa lanseze o retea in care continutul sa fie controlat de guvern, insa nu au precizat daca aceasta retea va functiona pe langa clasicul internet, sau il va inlocui.

Totul a pornit de la un presupus interviu facut cu ministrul Comunicatiilor din Iran, Reza Taghipour, interviu publicat pe 1 aprilie. In interviu se spunea ca accesul la internet va fi taiat complet in Iran incepand cu luna august cand va intra in functiune un intranet, o retea cu continut "curat" in care Google sau Hotmail nu vor mai functionale, ci vor fi inlocuite cu servicii guvernamentale precum Iran Mail sau Iran Search.

Acum, ministerul Comunicatiilor a venit sa spuna ca intreg interviul a fost o farsa si spune ca falsa relatare nu face decat sa serveasca intereselor propagandistilor occidentali care publica informatii negative despre Iran pornind de la lucruri lipsite de o baza reala. "Aceste informatii imaginare, fara pic de fundament real servesc doar presei si cercurilor colonialiste din strainatate"

In Iran exista 33 de milioane de utilizatori de internet, iar accesul la mail si la site-urile de socializare a fost blocat in mai multe randuri de autoritati. In plus, oficiali din Iran au declarat in repetate randuri ca doresc crearea unui intranet, o retea interna cu servicii si informatii agreate de guvern, retea care ar trebui sa fie activa in primavara lui 2013.

Ce nu se stie este insa daca acest intranet va functiona in paralel cu clasicul internet deja cenzurat sau va putea inlocui clasicul internet.