Intel lanseaza, cu cateva luni interziere fata de planurile initale, cele mai noi procesoare pentru PC-uri denumite Ivy bridge, procesoare despre care spune ca sunt construite cu o tehnologie inovatoare de "tranzistori 3D". Oferta initiala va cuprinde 13 procesoare quad-core destinate mai ales desktop-urilor, insa la final de primavara va fi disponibila si oferta pentru Ultrabook-uri, clasa de laptop-uri subtiri, usoare si puternice, noteaza BBC. UPDATE Reprezentantii Intel au precizat pentru HotNews ca deocamdata procesoarele nu au fost lansate, BBC scriind fara acordul Intel care va face publice informatiile la ora 19.00.

"Este primul produs pe tehnologia de 22 nanometri si va oferi cu 20% mai multe performante de procesoare, in timp ce puterea necesara scade cu 20%", spune seful diviziei de PC-uri a Intel, Kirk Skaugen, citat de BBC. El adauga ca in acest moment sunt in dezvoltare 300 de produse portabile si 270 de desktop-uri la care vor fi folosite aceste procesoare.

Oferta initiala cuprinde 13 procesoare Quad-core destinate mai ales desktop-urilor, insa la final de primavara va fi disponibila si oferta pentru Ultrabook-uri. Mai mult de jumatate sunt Intel Core i7, iar restul, i5.

Intel a facut investitii fara precedent pentru aceasta noua generatie de procesoare, construind trei fabrici deja, alta fiind in curs de a fi construita, astfel incat oferta sa fie cu 50% peste nivelul de acum mai bine de un an, cand compania americana lansa procesoarele Sandy Bridge. Planul fusese ca Ivy Bridge sa se lanseze pana la final de 2011, insa nu s-a reusit.

Cei de la Intel au demarat cea mai mare campanie de marketing facuta in ultimii noua ani de companie pentru segmentul Ultrabook, laptop-uri usoare, subtiri, foarte performante, capabile sa porneasca in cateva secunde, dar si cu un pret gandit sa ajunga sa fie in general sub 1.000 de dolari.

Pretul este inca mult peste 1.000 de dolari, insa compania spune ca odata cu noile procesoare Ivy Bridge, dar si cu cele Haswell ce vor fi lansate in 2013, performantele laptop-urilor se vor imbunatati, iar laptop-urile din segment vor fi mult mai ieftine.

Presa noteaza ca momentul important pentru aceste procesoare tine insa de lansarea Windows 8 in toamna fiindca si noul sistem de operare va fi optimizat pentru touch-screen, iar Intel vede un viitor in lansarea de Ultrabook-uri cu ecran tactil. Compania mai spune ca noile procesoare fac un salt deosebit la partea de grafica, faciliteaza vizionarea de continut 3D pe laptop si desktop si vin si cu tehnologia USB 3.0.

Compania a adus vorba si despre viitoarea generatie de procesoare, cele numite Haswell care vor fi lansate in 2013 si care vor oferi zece zile de standby la laptop si baterie cu autonomie de 24 de ore.