Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) l-au trimis in judecata pe Manole Razvan Cernaianu, hackerul din Timisoara cunoscut sub pseudonimul "TinKode", acuzat ca a spart serverele unor institutii importante din strainatate, printre care NASA si Pentagon. Prejudiciul cauzat este de 250.000 dolari.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Manole Razvan Cernaianu, in varsta de 20 de ani, a accesat in mod neautorizat, prin incalcarea masurilor de securitate, mai multe servere si pagini/site-uri de internet apartinand unor institutii din Europa, SUA si Africa de Sud, in scopul obtinerii de date informatice, hackerul procedand la transferul fraudulos al acestora, potrivit Agerpres.

Tanarul a lansat atacuri informatice si a accesat fara drept mai multe servere apartinand armatei Statelor Unite ale Americii, obtinand date confidentiale, pe care le-a copiat si transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic.

De asemenea, el a procedat la postarea si divulgarea respectivelor date informatice catre public prin intermediul unui jurnal tip blog si pe un site web.

Prin acelasi mod de operare, Manole Razvan Cernaianu a compromis si server-ul web apartinand National Aeronautics and Space Administration (NASA).

In sarcina acestuia se mai retine ca a accesat in mod neautorizat, lansand atacuri informatice asupra sistemului informatic si paginii de web apartinand Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Aparare - Pentagon.

In scopul savarsirii infractiunilor, el a conceput un program/aplicatie informatica, software pe care l-a si oferit tertilor, pe blog-ul personal, contra sumei de 150 dolari, impreuna cu alte coduri de acces si date informatice care permit accesul la sisteme informatice.

Manole Razvan Cernaianu a postat pe blog si o inregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administratiei americane.

Prin activitatea sa, el a produs blocarea temporara a sistemelor informatice atacate, restrictionandu-se astfel accesul la acestea si perturbandu-se in mod grav buna lor functionare.

Procurorii DIICOT au colaborat in instrumentarea cauzei cu ofiterii FBI si cu reprezentantii NASA.

Dosarul se va judeca la Judecatoria Drobeta Turnu Severin.

TinKode a fost arestat preventiv pe 1 februarie 2012. El este student la facultatea de Informatica din Timisoara.

TinKode a spart in aprilie 2011 serverele Agentiei Spatiale Europene, fapt confirmat de agentie, iar in mai a spart un server al Centrului de Zbor Spatial Goddard al NASA, obtinand acces la date confidentiale.

Intr-un interviu pentru Network World de anul trecut, TinKode a declarat ca spargerea serverelor agentiilor spatiale este un hobby si ca daca cineva vrea sa il angajeze "discutam, nicio problema".

"Nu fac lucruri rele. Gasesc informatia si o fac publica. Apoi le trimit un email pentru a-si repara problemele. Este ca un audit pe securitate, dar gratis", a spus el.