Intr-o lume in care peste 2,2 miliarde de oameni au acces la internet au aparut o serie de amenintari care nu pot fi trecute cu vederea. De la "viermele" informatic care ne poate lasa in intuneric pana la infractorii care ne ataca telefoanele, lumea de astazi este plina de amenintari pe care le-a adus uimitoarea dezvoltare a internet-ului. Evgheni Kaspersky, fondatorul Kaspersky Lab, trece in revista cinci dintre ele, intr-un articol BBC.

1. Razboiul informatic ce ne poate lasa "in intuneric"

Evgheni Kaspersky spune ca cea mai mare amenintare este razboiul informatic cu efecte in stilul celor pe care "viermele" Stuxnet le-a avut asupra centralelor nucleare din Iran. "E posibil ca un vierme informatic sa nu-si gaseasca victima dorita de atacator si fiindca multe centrale sunt construite similar si folosesc sisteme asemanatoare, toate pot fi atacate in multe locuri din lume (...) Daca se va intampla asta vom fi aruncati cu 200 de ani in urma, in era dinaintea electricitatii", avertizeaza Kaspersky care adauga ca se investesc sume uluitoare in construirea de arme cibernetice.

2. Folosirea retelelor sociale pentru manipularea maselor

"In al doilea razboi mondial avioanele aruncau fluturasi de propagnda in teritoriile inamice, iar asta se intampla si azi prin retelele sociale", spune Evgheni Kaspersky care da ca exemplu zvonurile neadevarate aparute pe retele sociale cum ca in China s-ar pregati o lovitura de stat. O informatie bine plasata pe retele ajunge sa fie vazuta de milioane de oameni foarte rapid, astfel ca zvonurile sunt usor de raspandit si se poate crea panica.

3. Tinerii ar putea sa se autoexcluda din politica

Fondatorul Kaspersky spune ca tinerii de astazi, atat de obisnuiti cu tehnologia, nu vor mai concepe sa se deplaseze fizic la sectia de votare, si deci nu vor mai vota daca nu va exista un sistem online. "Intregul sistem democratic s-ar putea prabusi, diferentele dintre copii si parinti vor fi tot mai mari, vor deveni si de natura politica si doar parintii se vor implica in politica", explica el importanta dezvoltarii peste tot a unor sisteme electronice de votare.

4 Atacuri informatice asupra telefoanelor mobile

Evgheni Kaspersky atrage atentia asupra faptului ca smartphone-urile sunt vulnerabile, iar cei care dezvolta atacuri informatice castiga imens.

"Estimam ca infractorii care tintesc smartphone-uri castiga intre 1.000 si 5.000 dolari/persoana (...) Infecteaza telefoanele cu troieni care apoi trimit SMS-uri la un numar cu suprataxa, pana cand contul victimei este golit", explica specialistul care da exemplu o gluma din Rusia: "De ce jefuiesti aceasta batrana? Are doar o rubla! Raspunsul hotului este: Zece batrane deja inseamna zece ruble".

"O persoana nu are prea mult credit pe telefon, insa cand mii de telefoane sunt infectate, vorbim despre multi bani".

5. Disparitia oricarei intimitati

"In zilele noastre intimitatea nu mai exista. Avem Google Street View, avem drone silentioase care fac poze din zbor si camere video CCTV peste tot", explica Evegheni Kaspersky situatia din ziua de azi, atragand atentia ca este important ca guvernele sa impuna reguli mai stricte asupra cantitatii de informatie pe care companiile au dreptul sa o pastreze.

"Daca un infractor pune mana pe datele personale a un milion de britanici, pot ele sa fie folosite impotriva tarii? Da!", raspunde tot el, vrand sa sublinieze ca daca se fura date importante, o intreaga tara poate suferi, nu doar cei in cauza.