​Google a publicat intreg raportul emis de autoritatea americana FCC in legatura cu ancheta legata de faptul ca masinile care faceau poze pentru serviciul de cartografiere Street View au colectat si date personale de la retele WiFi nesecurizate, cum ar fi parole si e-mail-uri. Raportul confirma faptul ca aceasta colectare a informatiilor nu a fost intamplare, mai ales ca mai multe persoane din companie au stiut de program, inclusiv un manager.

Google admitea in toamna lui 2010 pentru prima data ca masinile care faceau fotografii pentru serviciul de cartografiere Street View au colectat din greseala in 30 de tari si e-mail-uri intregi, dar si parole. Totusi, compania a spus mult timp ca a fost o greseala nefericita, insa acum a decis, ca dovada de totala transparenta, sa publice intreg raportul realizat de autoritatea americana Federal Communications Commission ca parte a anchetei deschisa pentru a determina ce s-a intamplat.

FCC a conchis ca Google nu a incalcat legea, insa raportul arata clar ca acea actiune de colectare de date din retelele wireless nesecurizate nu a fost intamplatoare, un inginer lucrand la un soft care sa faca exact acest lucru. El a mai discutat cu cel putin alti doi colegi despre acest soft si a livrat echipei Street View un document in care informa ca aceasta colectare de date se va petrece.

Pentru inginerul care a decis sa modifice codul pentru ca aceasta colectare sa aiba loc, Street View era un proiect secundar si strangerea de date era pentru inginer un test pentru a determina daca poate aplica acest lucru si in alte proiecte Google. El nu a crezut ca se vor isca probleme legate de datele personale fiindca masinile nu urmau sa se afle langa un anume user prea mult timp.

Raportul mai arata ca inginerii aveau libertatea de a modifica codul fara a-si anunta superiorii in caz ca ei considerau ca modificarile vor imbunatati programul.

Google nu a dat raspunsuri specifice fiecarui capitol din raportul FCC ale carui descoperiri s-au bazat pe e-mail-uri interne si alte moduri de comunicare utilizate de Google pe plan intern. "Desi nu suntem de acord cu o parte din cele afirmate in document, suntem de acord cu concluzia FCC care spune ca nu am incalcat legea. Speram ca de acum putem lasa toate acestea in urma", arata o declaratie a Google.

Ultimele revelatii au determinat asociatiile de protectie a drepturilor consumatorilor sa reactioneze dur, spunand ca Google nu a facut o greseala intamplatoare ci ca mereu cauta cu orice pret sa stranga cat mai multe date pe care sa le foloseasca in produsele sale.