Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania a cazut pe locul noua pe plan mondial la vitezele medii ale conexiunilor la internet - Akamai

​Romania a cazut in ultimul trimestru din 2011 pe pozitia a 9-a pe plan mondial in functie de media vitezelor conexiunilor la internet, dupa multe trimestre in care tara noastra a fost in top 5, arata cea mai noua editie a raportului State Of the Internet, intocmit de Akamai. In Top 100 orase mondiale in functie de viteza conexiunilor, Timisoara ocupa locul 89, pozitia fiind insa slaba fata de trimestrele trecute, cand orase romanesti se clasau in top 50. Coreea de Sud a ramas lider detasat, cu o viteza medie a conexiunilor la internet de 17,5 Mbps. Hong Kong si Japonia au viteze de 9,1 Mbps, iar Olanda are 8,2 Mbps. Locurile cinci - opt sunt ocupate de Letonia, Elvetia, Irlanda si Cehia, iar Romania a cazut pe pozitia a noua cu o viteza de 6,4 Mbps (scadere de 8,5% fata de acum un an). Fata de trimestrul 3 din 2010, viteza medie a conexiunilor a scazut in opt din primele zece tari clasate. Per total, in Romania, 49% dintre conexiunile broadband aveau viteze de peste 5 Mbps, iar in Coreea de Sud proportia era de 83%. In Japonia, 60% dintre conexiuni sunt de peste 5 Mbps, in Letonia ponderea este de 51%, iar in Statele Unite, de 44%. La nivel mondial media este 27%. Viteza medie a conexiunilor la nivel mondial este 2,3 Mbps. Akamai, autorul studiului, detine peste 60.000 de servere in 70 de tari si transporta o cantitate uriasa de trafic web. Compania are acces la informatii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar in ultimul trimestru al anului 2011, peste 628 de milioane de IP-uri unice erau conectate la reteaua companiei.

Top 5 producatori cu cele mai multe vanzari de telefoane mobile in primul trimestru din 2012: Samsung a depasit in premiera Nokia

Nokia a pierdut pentru prima data dupa foarte multi ani pozitia de lider in topul producatorilor cu cele mai multe vanzari de telefoane mobile din lume, fiind depasita de Samsung in primul trimestru al acestui an, arata datele publicate marti de firma de cercetare IDC. Samsung a urcat pe primul loc pe fondul cresterii continue a vanzarilor de smartphone-uri. Nokia este totusi pe locul doi, in pofida unei scaderi a vanzarilor cu 23,8%, iar Apple s-a situat pe locul trei cu o crestere a vanzarilor de peste 88%. Pe locul patru in topul vanzarilor au urcat chinezii de la ZTE (cu o crestere de 27%), care au detronat LG Electronics, ale carei vanzari au scazut cu 44,1%. Peste 398,4 milioane de telefoane mobile au fost livrate la nivel mondial in primele trei luni ale acestui an, in scadere cu 1,5% fata de acelasi trimestru din 2011, in pofida faptului ca vanzarile de smartphone-uri au crescut cu 42,5%, pana la 144,9 milioane de unitati. Samsung domina clasamentul si pe segmentul smartphone, cu 42,2 milioane de unitati vandute. Apple a trecut pe locul secund cu 35,1 milioane de telefoane vandute, in crestere cu peste 88% fata de perioada similara a anului trecut, iar Nokia s-a situat pe locul trei cu 11,9 milioane de terminale vandute, in scadere cu 50,8%.

Exporturile irakiene de petrol au ajuns in aprilie la cel mai ridicat nivel din 1989

Exporturile de petrol irakian au ajuns in aprilie la cel mai ridicat nivel din 1989 incoace, a anuntat marti Ministerul irakian al petrolului, citat de AFP. Exporturile de petrol au crescut la 2,508 milioane de barili pe zi, reprezentand un total de 75,25 milioane de barili pentru intreaga luna aprilie. Comparativ, in luna martie exporturile au fost de 71,8 milioane. Vanzarile de petrol reprezinta in jur de 90% din veniturile bugetare si doua treimi din PIB-ul Irakului, care se bazeaza foarte mult pe aceste castiguri pentru a finanta reconstructia tarii, dupa decenii de razboaie si sanctiuni. Irakul produce in prezent aproximativ trei milioane de barili de petrol pe zi si isi propune sa isi creasca in acest an productia la aproximativ 3,4 milioane de barili pe zi si exporturile la 2,6 milioane de barili pe zi.