Un tribunal regional din orasul german Mannheim a dat o hotarare preliminara prin care interzice Microsoft sa mai vanda in Germania produse precum Xbox 360, Windows 7, Internet Explorer si Windows Media Player. Judecatorii au luat decizia dupa ce Motorola Mobility s-a plans ca Microsoft a folosit fara a avea dreptul o serie de patente de compresie video pe care compania americana le detine. Totusi, decizia este doar preliminara si cei de la Microsoft spun ca nu are niciun efect practic fiindca si-au mutat in Olanda centrul logistic si germanii pot comanda de acolo orice produs, scrie AFP.

Judecatorii de la tribunalul regional din Mannheim au dat o hotarare prin care ordona Microsoft sa nu mai vanda in Germania produse precum Xbox 360, Windows 7, Internet Explorer si Windows Media Player, insa noteaza slashgear.com, decizia nu este atat de dura si vehementa cum pare la prima vedere.

Microsoft face apel imediat, iar daca justitia, dupa o analiza mai atenta, va hotari ca nu mai este nevoie de nicio interdictie, ar putea sa-i puna pe cei de la Motorola sa plateasca despagubiri daca acestia vor tot insista cu blocarea vanzarilor Microsoft.

Microsoft a anticipat tot si a luat masuri de siguranta, anuntand la inceput de aprilie ca isi muta din Germania in Olanda operatiunile de logistica din cauza litigiului cu Motorola Mobility pe tema brevetelor.

AFP citeaza reprezentanti ai Microsoft care spun ca, datorita mutarii acestui centru de logistica, hotararea tribunalului va ramane fara efect concret. Practic, germanii pot continua sa comande produsele Microsoft, care le vor fi livrate din Olanda.

Justitia germana este foarte intransigenta cand este vorba de brevete si mai multe produse populare au fost retrase temporar de la vanzare din cauza litigiilor. Germania a devenit un camp de lupta privilegiat pentru companiile care vor sa-si incomodeze rivalii pe tema brevetelor.

Decizii ale justitiei germane au avut efecte importante, vanzarile iPhone fiind intrerupte timp de o zi in Germania, iar cele ale unor produse din gama Samsung Galaxy pentru mai mult timp.

Marile companii de tehnologie au investit miliarde de dolari in achizitionarea de brevete pe care apoi sa le utilizeze defensiv sau ofensiv in lupta cu grupurile rivale.