Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a amendat cu 4.000 de lei directia Judeteana pentru Evidenta Persoanelor Arges fiindca a introdus un sistem de supraveghere video a angajatilor, precum si unul de monitorizare acces pe baza de amprenta fara a fi cerut acordul angajatilor in prealabil.

Ca urmare a investigatiei realizate s-a constatat ca Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanelor Arges a inceput prelucrarea datelor biometrice ale angajatilor si a imaginii acestora prin camere video, fara sa fi anuntat anterior Autoritatea, potrivit prevederilor art. 22 din Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, modificata si completata.

Sistemul de supraveghere video a fost instalat in mod excesiv in birourile angajatilor, fara a exista acordul prealabil expres al acestora, arata un comunicat al autoritatii.

In acelasi timp, s-a constatat ca DJEP Arges nu a facut informarea completa si prealabila a salariatilor cu privire la utilizarea celor doua sisteme, cum stabileste art. 12 alin. (1) din Legea nr. 677/2001.

Autoritatea de Supraveghere a sanctionat contraventional DJEP Arges cu amenda in cuantum total de 4.000 lei din care 2.000 lei, pentru savarsirea contraventiei de omisiune de notificare si alti 2.000, pentru savarsirea contraventiei de prelucrare nelegala de date cu caracter personal.

Autoritatea de Supraveghere a interzis in mod constant efectuarea de operatiuni de prelucrare a datelor biometrice, atat in sectorul public cat si in sectorul privat, in scop de control acces persoane si pontaj, intrucat folosirea acestor date poate aduce o atingere grava a dreptului la viata privata, consacrat de art. 26 din Constitutia Romaniei.