​Prima etapa a procesului in care Oracle cere despagubiri de un miliard de dolari de la Google s-a incheiat indecis fiindca, desi juriul a dat partial dreptate celor de la Oracle, admitand ca Google a incalcat drepturi de autor pentru o parte din limbajul Java, Oracle nu a primit dreptul la despagubiri. Cei 12 jurati nu s-au pus inca de acord asupra unui fapt important: a avut Google dreptul legal sa foloseasca parti din Java pentru a dezvolta sistemul Android?

The Guardian noteaza ca se poate spune atat ca ambele parti au pierdut, dar si ca au castigat. Pe de o parte li s-a dat dreptate celor de la Oracle legat de faptul ca Google a incalcat drepturile de autor pentru noua linii de cod Java, insa aceasta chestiune ar echivala cu daune foarte mici ce ar putea fi platite de Google: circa 150.000 de dolari.

Juriul format din cinci barbati si sapte femei nu a reusit sa determine daca Google avea dreptul conform legii sa foloseasca anumite parti din Java pentru a dezvolta Android. Legea permite exceptii, astfel incat lucrari protejate de drepturi de autor pot aparea in alte "expresii creative" precum carti, muzica si software.

Practic, Oracle nu a primit pentru moment nimic din despagubirile de un miliard de dolari cerute si este posibil sa nici nu primeasca sau nici sa fie dat un ordin judecatoresc care sa forteze Google sa rescrie Android.

Google poate respira usurata pentru moment fiindca nu este obligata sa plateasca sume imense si imaginea de companie care incearca mereu sa faca lucrurile cat mai corect nu are inca de suferit prea mult.

Procesul va continua si se va concentra pe partea de brevete.

Primul telefon cu Android a aparut in 2008, insa actiunea in judecata a pornit aproape doi ani mai tarziu, dupa ce Oracle a preluat Sun, dezvoltatorul Java. Oracle spune ca Google a incalcat cu buna stiinta brevetele legate de Java si initial ceruse peste sase miliarde dolari despagubire, insa pana la urma s-a ajuns la circa un miliard.

Acum sunt in piata peste 300 de milioane de terminale cu Android si saptamanal sunt activate alte sase milioane.