Un antreprenor de origine romana descrie pe TechCrunch atuurile tarii noastre intr-o industrie IT tot mai concurentiala
In 2012 Silicon Valley este camp de batalie in cadrul unui mare razboi al telentelor in care micile start-up-uri nu prea se pot compara cu nume de top precum Facebook sau Zynga. Raspunsul pentru start-up-uri poate sta in tari ca Romania unde, pe timpul regimului comunist invatamantul producea ingineri pe banda rulanta, insa acum produce IT-isti in numar mare si poate concura oricand cu restul lumii pe partea de tehnologie.
IT-istii romani sunt inteligenti, educati si vorbesc foarte bine engleza. Pe de alta parte cultura antreprenoriala nu este suficient de mult dezvoltata, astfel ca o buna parte dintre ei prefera sa lucreze pe un salariu clar, decat pentru un anumit pachet de actiuni intr-o companie, lucru ciudat pentru cei din Silicon Valley, noteaza Maria Constantinescu, fondatoare a aplicatiei SlickFlick.
SlickFlick este o aplicatie mobila de storyboarding prin care pot fi create un fel de benzi animate rezultate din propriile fotografii, prin includerea mai multor capturi de text, pentru a crea o poveste.
Maria Constantinescu mai scrie ca salariile in Romania sunt mult mai mici decat cele date in tehnologie la Londra sau Berlin, un dezvoltator bun putand castiga in Bucuresti 2.000 de euro/luna net, iar in restul tarii cu 30% mai putin.
Ca si competente, mai adauga ea, foarte multi sunt specializati pe Java, .NET si PHP, iar la partea de mobile sunt mult mai multi dezvoltatori de Android, decat de aplicatii iOS.
Ea mai scrie ca gasirea de ingineri extrem de valorosi ia timp, insa acestia pot atrage ca un magnet in jurul lor alti IT-isti din comunitate si practic isi pot crea singuri o echipa foarte buna. In plus, specialistii foarte buni nu vor sa fie tratati ca oameni de rang secund si schimba compania daca simt ca-s marginalizati.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Este foarte bine sa punem Romania pe harta, corect, fara laude sau critici inutile. Este adevarat, avem specialisti buni, dar numai in anumite zone, si care au lipsuri la initiativa - sunt multumiti sa lucreze pe salariu, si nu se vad ca parte integranta din echipele unde lucreaza, ci mai degraba ca niste mercenari buni, care lupta fara miza imediata in afara de cea materiala.
Pentru pornitorii de start-up-uri, asta este o situatie nesperat de buna. Sa poti sa platesti oameni fara ca ei sa aiba pretentia la o parte din afacerea ta, si sa livreze la o calitate buna, este bine pentru inceput.
Din cauza asta, eu as incerca sa sporesc facilitatile pentru investitorii in IT in Romania, nu numai pentru salariati, si sa cresc implicarea locala a venture-capitalului.
3000 euro lunar in Berlin este considerat un salariu cu mult mai mare decat cele din Romania ?
Am inteles ca salariile pe inginerie (fara functie de conducere) nu sunt cu mult mai mari fata de Romania, dar poate are cineva date mai exacte din domeniu, eventual referinte ?
http://www.zf.ro/business-hi-tech/un-antreprenor-roman-scrie-in-techcrunch-in-razboiul-talentelor-din-sillicon-valley-poate-ca-raspunsurile-sunt-in-romania-9600931
Prea mare coincidenta. Totusi, poate traducerea difera?
Nu se poate publicitate, dar daca cauti in Romania, mai ales pe java si esti super expert, 2000 net / luna ii poti gasi, la companii cu capital integral extern.
Numai bine tuturor
Cu alte cuvinte : " Hai sa explotam potentialul romanilor la maxim pentru a ne atinge scopurile ....
S-a mai vorbit despre explotarea romanilor , la companii de prestigiu gen Google sau Facebook , practici de genul " munca 18 ore/zi ....
Grija Mare...