Dezbaterea cu tema Cloud Computing Governance Framework a fost organizata de EurActiv Romania si de Institutul pentru Studii de Responsabilitate Sociala si a reunit reprezentanti ai grupurilor interesate de functionarea durabila si sanatoasa a ecosistemului Cloud Computing: Comisia Europeana, institutii publice centrale si locale, mediul de afaceri, organizatii non-guvernamentale.

EurActiv Policy Briefing CloudFoto: EurActiv.ro

Acest eveniment este parte a noii strategii anuntate de EurActiv Romania si are ca scop formarea unui grup de lucru, Romanian Cloud Partnership, care va elabora un document strategic despre buna guvernanta in Cloud Computing.

Cu o echipa de profesionisti in politici publice si comunicare, EurActiv Romania lanseaza seria de evenimente-dezbatere cu teme prioritate ale agendei publice: serviciile cloud pentru cetateni, educatia europeana, valoarea partajata a investitiilor straine in Romania, comunicarea tendintelor si prioritatilor politicilor publice europene.

Primul eveniment din aceasta serie a fost dedicat Cloud Computing si a avut doua parti: prezentari ale viziunilor despre buna guvernanta si serviciile cloud pentru cetateni, iar in partea a doua dezbaterea acestor teme si a pasilor urmatori pentru elaborarea documentului “Cloud Governance Framework in Romania” de catre grupul de lucru “Romanian Cloud Partnership”.

A fost prezentat un exemplu de imbinare a Open Access Data si aplicatiilor pentru platforme mobile pentru a crea servicii inteligente pentru cetateni: proiectul finantat de DG INFSO, Citadel...on the move.

In deschiderea evenimentului, Paula Apreutesei, CEO EurActiv Romaniasi fondator al Institutului pentru Studii de Responsabilitate Sociala a anuntat scopul intalnirii: „ Este primul EurActiv Policy Briefing in Romania. Ne dorim ca fiecare sa aiba o opinie constructiva. Scopul este contruirea unui grup de lucru, astfel incat atunci cand va fi anuntata European Cloud Computing Strategy sa fim pregatiti sa oferim input. “

Au adaugat valoare evenimentului prin prezentarile si interventiile lor:

ˇ Florent Frederix, Director departament, Directoratul General Information Society and Media Comisia Europeana,

ˇ Geert Mareels, coordonatorul proiectului CITADEL, managerul Flemish E-Government

ˇ Diana Voicu, Director General PMU MCSI

ˇ Andrei Ionut Damian, Consilier al Ministrului, MCSI

ˇ Monica Ene-Pietrosanu, Country Manager, INTEL Romania

ˇ Dan Bulucea, Country Manager, GOOGLE Romania

ˇ Abdel BENDAOUA, Head of Google Enterprise EMEA

ˇ Vasile Aniculaesei, Country Manager, SYMANTEC Romania and Bulgaria

ˇ Alexandru Cosbuc, Vicepresedinte International Accounts SIVECO Romania

Evenimentul a fost condus de Silviu Hotaran, Managing Partner, GKTI Semper Human, iar dezbaterea a fost moderata de Viorel Lupu, General Manager, Online Services.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, o parte din concluziile evenimentului:

- Strategia Cloud Computing, ca parte a Agendei Digitale Europene, trebuie sa ia in considerare aspectele economice, legale si institutionale. Aceste aspecte definesc cadrul de guvernanta si vor fi adresate pe parcursul primei faze a European Cloud Partnership.

- Strategia Cloud Computing se va dezvolta cu prioritate in domeniile guvernamental si academic.

- In Romania, nu a fost elaborat cadrul de guvernanta pentru Cloud, astfel ca nu s-a stabilit cui revine responsabilitatea adoptarii strategiei nationale pentru Cloud Computing.

- In Romania, nu a fost elaborata o strategie pentru Cloud Computing. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a organizat prima conferinta Cloud Computing in august 2011, cu accent pe mediu (Green IT).

- Participantii au fost de acord cu concluziile sondajului prezentat de Symantec si considera necesar realizarea unui sondaj in cadrului sectorului public din Romania pentru a vedea starea adoptarii Cloud Computing.

- Exemplul Citadel...on the move a fost primit cu mare interes, cu atit mai mult cu cit se bazeaza pe folosirea si re-folosirea datelor publice de catre cei interesati sa dezvolte aplicatii pe platforme deschise

- Grupul de lucru Romanian Cloud Partnership, ale caror lucrari vor fi facilitate de EurActiv Romania si Institutul pentru Studii de Responsabilitate Sociala, este deschis actorilor care doresc sa contribuie la studiul “Cloud Computing Governance Framework in Romania”.

- Studiu “Cloud Computing Governance Framework in Romania” va include rezultatele unui sondaj online in cele 20 editii ale Cloud Newsletter.

Studiul va fi prezentat la sfarsitul anului in cadrul evenimentului EurActiv Policy Briefings – Tendinte 2013.