​Panasonic a afisat pierderi de 9,67 miliarde dolari in anul fiscal incheiat in martie, cele mai mari din istoria de 77 de ani a grupului nipon,scrie AFP. Compania afectata grav de concurenta venita din China si Coreea de Sud estimeaza totusi ca va realiza profit in anul fiscal curent, chiar daca unul modest de sub un miliard de dolari.

Primul trimestru a adus pierderi nete uriase: 5,5 miliarde dolari, de zece ori mai mari decat in Q1 2011, astfel ca nu e de mirare ca intreg anul s-a incheiat cu pierderi de 9,66 miliarde dolari. Si vanzarile au scazut cu 8%, spre 77 miliarde euro.

Cateva divizii au mers ceva mai bine - climatizare, frigidere - insa nu au putut compensa dezastrul de la LCD-uri unde vanzarile au tot scazut si se estimeaza ca vor scadea si anul acesta.

Cu aceste rezultate nu este de mirare ca actiunile grupului au ajuns la cel mai slab nivel din ultimele trei decenii la bursa din Tokyo si acelasi lucru e valabil si pentru Sony care a postat recent pierderi anuale de 5,7 miliarde dolari.

Din cauza aprecierii yen-ului, a inundatiilor din Thailanda dar si din cauza cheltuielilor asociate cu achizitia rivalului Sanyo, cei de la Panasonic avertizau la inceput de 2012 ca pierderile anuale ar putea depasi 10 miliarde dolari pentru anul fiscal 2011 - 2012, suma record pentru un concern japonez din domeniul electronicelor.