Comisarul europeana pentru concurenta Joaquin Almunia a spus ca ofera celor de la Google un ragaz de cateva saptamani pentru ca acestia sa vina cu documente convingatoare care sa elimine banuielile conform carora ar fi pus bete in roate concurentilor pe partea de cautare online si publicitate, scrie Reuters. Comisia a deschis in noiembrie 2010 o ancheta formala impotriva Google si acum in total 16 companii acuza oficial gigantul web de practici prin care isi inlatura concurenta si isi promoveaza propriile produse si servicii.

Almunia spune ca Google s-a aratat dornica de colaborare cu investigatorii si tocmai de aceea spune ca i-a scris lui Eric Schmidt pentru a-i oferi ragaz de cateva saptamani astfel incat Google sa aiba timp sa vina cu documente convingatoare care sa duca la finalizarea anchetei.

Comisarul adauga ca pentru pietele online aflate mereu in miscare ar fi extrem de bine sa se gaseasca rapid o solutie la litigiu, din acest lucru urmand sa beneficieze mai ales consumatorii, daca exista o libera concurenta.

Multe dintre companii se plang ca practicile abuzive ale Google s-au intetit in 2011 cu o vointa clara de a elimina orice forma de concurenta in numeroase sectoare precum cautarea de clipuri video online sau compararea preturilor unor produse, cazari si bilete de avion.

Google este acuzata nu doar ca isi privilegiaza in rezultatele cautarii propriile produse, ci si ca pur si simplu copiaza continut din alte site-uri concurente - precum cele cu review-uri de calatorii si restaurante - si il afiseaza in propriile rezultate fara acordul site-ul de unde continutul fusese preluat.