Un juriu federal din San Francisco a dat castig de cauza celor de la Google in procesul intentat de Oracle pe tema drepturilor de autor legate de utilizarea limbajului Java, scrie Reuters. Oracle iese invinsa fiindca juriul a decis ca grupul condus de Larry Ellison nu va primi despagubiri, in conditiile in care Oracle cerea initial peste sase miliarde de dolari.

Juratii au decis in unanimitate ca Oracle nu a putut dovedi faptul ca sistemul Android incalca brevete ale limbajului Java detinut de Oracle dupa achizitia Sun Microsystem in 2010.

Google a sustinut inca de la inceput ca avea dreptul conform legii sa foloseasca anumite parti din Java pentru a dezvolta Android fiindca Oracle nu putea obtine copyright pentru intreg Java. Legea permite exceptii, astfel incat lucrari protejate de drepturi de autor pot aparea in alte "expresii creative" precum carti, muzica si software.

Oracle a suferit o infrangere fiindca juratii au decis ca nu poate primi despagubiri. Compania ceruse intial peste sase miliarde dolari, suma a fost redusa la un miliard la inceputul procesului, iar acum Oracle nu doar ca nu va primi nimic, ci va plati si cheltuieli de judecata de milioane de dolari.

Purtatorul de cuvant al Oracle, Deborah Hellinger, spune ca grupul va continua sa apere si sa sustina functionalitatea "unica" a Java "Oracle a prezentat la proces dovezi coplesitoare care aratau ca Google stia ca va fragmenta si distruge Java", spune Hellinger.