​Brazilia, Germania si SUA sunt tarile care au trimis Google cel mai mare numar de cereri pentru retragerea a diverse lucruri de pe site-urile companiei in prima parte a lui 2011, arata cea mai noua editie a raportului Transparency care insa nu cuprinde si cifre pentru China, tara in care Google a avut conflicte cu autoritatile. Raportul cuprinde si date legate de statele care au cerut companiei cele mai multe informatii despre anumiti utilizatori si are in premiera si date despre solicitarile de retragere venite de la detinatorii de drepturi de autor.

Tarile care au cerut cele mai multe informatii despre useriFoto: Google

Google prezinta in raportul din acest an doua clasamente: unul legat de cererile de informatii venite de la guverne si altul privind cererile de retragere de continut venite atat de la guverne, cat si de la detinatorii drepturilor de autor. La solicitatile de informatii despre diversi useri, in prima jumatate din 2011 cele mai multe solicitari au venit din SUA (5.950), India (1.739) si Franta, Germania si Marea Britanie (fiecare cu peste 1.000 de cereri). Google a raspuns pozitiv la 93% dintre cererile venite din SUA si la mai putin de jumatate dintre cele venite din Franta.

Aceste cereri de informatii se refera la conturile unor utilizatori si la diverse produse Google. Practic, Google are date despre ce cautari s-au facut de pe un anumit calculator, despre e-mail-urile utilizatorilor Gmail si alte lucruri legate de navigarea web. In cadrul unor anchete politienesti statul respectiv poate cere Google informatii pentru a identifica o anumita persoana cautata si va cere date de la companie, intr-un cadru strict legiferat in tarile democratice.

Un clasament interesant tine de cererile primite de Google de la diverse guverne care doresc ca anumite lucruri sa fie scoase de pe site-urile gestionate de companie. E vorba in principal de materiale ilegale in diverse tari, iar Google spune ca daca cererea e intemeiata scoate de pe site-uri continutul incriminat. Spre exemplu in Brazilia au fost multe cereri legate de defaimare si jignire pe reteaua de socializare orkut, in Germania au fost scoase materiale legate de nazisti, iar in SUA foarte multe solicitari au fost legate de clipuri YouTube cu continut violent.

Topul cererilor de retragere de continut e condus de Brazilia (224 in prima parte din 2011), Germania (125) si cinci tari care au trecut de pragul de 50 de cereri (SUA, Coreea de Sud, Taiwan, India si Marea Britanie). Google spune ca a fost de acord cu doua treimi din cererile venite din Brazilia si SUA, iar in Germania procentul a fost de 88%.

Google spune ca cifrele nu sunt exhaustive si mai ales pentru tarile unde numarul de cereri a fost foarte mic nu pot da indicii despre nivelul de cenzura din acele locuri. Datele nu includ insa China, tara in care Google are mari probleme cu autoritatile. Datele privind China constituie secret de stat, iar presa internationala noteaza ca tara ar fi fost lider in statistici daca s-ar fi publicat informatiile.

Google publica pentru prima oara in raportul de Transparenta si cifre legate de cererile venite de la diversi detinatori de drepturi de autor, in special de la companii de soft si de la case de discuri si de productie de film. In ultimul an, cele mai multe cereri de dezactivare de URL-uri au venit de la Microsoft (peste 2,5 milioane), in timp ce aproape un milion au venit de la NBC Universal si 416.000 de la asociatia RIAA ce reprezinta gigantii americani EMI Music, Sony Music, Universal Music si Warner Music.

Google spune ca numarul de cereri legat de retragerea unor materiale protejate de copyright a crescut enorm, numai in ultima luna fiind de 1,2 milioane, solicitarile venind de la peste 1.000 de detinatori de drepturi de autor. Google spune ca in medie raspunde unei astfel de cereri in 11 ore.