Google publica raportul pentru Transparenta - Ce guverne i-au cerut sa retraga continut, ce tari au solicitat cele mai multe date despre utilizatori?
Google prezinta in raportul din acest an doua clasamente: unul legat de cererile de informatii venite de la guverne si altul privind cererile de retragere de continut venite atat de la guverne, cat si de la detinatorii drepturilor de autor. La solicitatile de informatii despre diversi useri, in prima jumatate din 2011 cele mai multe solicitari au venit din SUA (5.950), India (1.739) si Franta, Germania si Marea Britanie (fiecare cu peste 1.000 de cereri). Google a raspuns pozitiv la 93% dintre cererile venite din SUA si la mai putin de jumatate dintre cele venite din Franta.
Aceste cereri de informatii se refera la conturile unor utilizatori si la diverse produse Google. Practic, Google are date despre ce cautari s-au facut de pe un anumit calculator, despre e-mail-urile utilizatorilor Gmail si alte lucruri legate de navigarea web. In cadrul unor anchete politienesti statul respectiv poate cere Google informatii pentru a identifica o anumita persoana cautata si va cere date de la companie, intr-un cadru strict legiferat in tarile democratice.
Un clasament interesant tine de cererile primite de Google de la diverse guverne care doresc ca anumite lucruri sa fie scoase de pe site-urile gestionate de companie. E vorba in principal de materiale ilegale in diverse tari, iar Google spune ca daca cererea e intemeiata scoate de pe site-uri continutul incriminat. Spre exemplu in Brazilia au fost multe cereri legate de defaimare si jignire pe reteaua de socializare orkut, in Germania au fost scoase materiale legate de nazisti, iar in SUA foarte multe solicitari au fost legate de clipuri YouTube cu continut violent.
Topul cererilor de retragere de continut e condus de Brazilia (224 in prima parte din 2011), Germania (125) si cinci tari care au trecut de pragul de 50 de cereri (SUA, Coreea de Sud, Taiwan, India si Marea Britanie). Google spune ca a fost de acord cu doua treimi din cererile venite din Brazilia si SUA, iar in Germania procentul a fost de 88%.
Google spune ca cifrele nu sunt exhaustive si mai ales pentru tarile unde numarul de cereri a fost foarte mic nu pot da indicii despre nivelul de cenzura din acele locuri. Datele nu includ insa China, tara in care Google are mari probleme cu autoritatile. Datele privind China constituie secret de stat, iar presa internationala noteaza ca tara ar fi fost lider in statistici daca s-ar fi publicat informatiile.
Google publica pentru prima oara in raportul de Transparenta si cifre legate de cererile venite de la diversi detinatori de drepturi de autor, in special de la companii de soft si de la case de discuri si de productie de film. In ultimul an, cele mai multe cereri de dezactivare de URL-uri au venit de la Microsoft (peste 2,5 milioane), in timp ce aproape un milion au venit de la NBC Universal si 416.000 de la asociatia RIAA ce reprezinta gigantii americani EMI Music, Sony Music, Universal Music si Warner Music.
Google spune ca numarul de cereri legat de retragerea unor materiale protejate de copyright a crescut enorm, numai in ultima luna fiind de 1,2 milioane, solicitarile venind de la peste 1.000 de detinatori de drepturi de autor. Google spune ca in medie raspunde unei astfel de cereri in 11 ore.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html
Asta daca nu te-mpiedica revolta anticapitalista.
Folosirea de Vindoze piratat de catre orice Nea Caisa nu e acoperita de constitutie.
Sigur, putem discuta de abuzuri din partea detinatorilor de copyright, de exagerari, de lobby care duce la legi aberante si pedepse exagerate pt cei ce nu respecta copyright-ul, insa nimic din toate astea nu inseamna ca e legal sau etic ca cineva sa foloseasca complet gratuit soft, jocuri, muzica, filme etc. (mai putin daca cei care le produc le ofera gratuit).
Cum zicea si Pristanda. "Curat violare de domitiliu, da' umflati-l!"