Facebook este interesata sa cumpere compania norvegiana Opera Software in ideea de a-si dezvolta propriul browser, spun surse citate de cateva site-uri de tehnologie. Computerworld noteaza, comentand zvonul, ca Opera este singurul browser abordabil din top cinci, insa compania are o cota de sub 2% pe piata browser-elor de PC, in timp ce la partea de smartphone-uri unele surse ii dau o cota de peste 20%.

Sigla OperaFoto: Opera

Site-ul britanic de tehnologie Pocket-lint scria ca Facebook este interesata sa cumpere Opera si cita surse "demne de incredere", in timp ce site-ul The Next Web spunea ca la Opera este o adevarata frenezie, fiindca se cauta un cumparator.

O astfel de achizitie ar permite Facebook sa lanseze propriul browser, profitand de experienta Opera care, desi are o cota de piata mica, are traditie in domeniu si este un jucator cunoscut al pietei din 1995 incoace.

Computerworld noteaza ca Opera pare a fi cea mai abordabila tinta de achiztie din Top 5 al browser-elor, mai ales ca trei dintre ele sunt legate de sisteme de operare (IE, Safari si Chrome), iar Mozilla Firefox nu este de vanzare.

Cotele de piata ale Opera sunt insa mici, compania avand sub 2% pe piata browser-elor pentru desktop, in timp ce la smartphone-uri lucrurile stau mult mai bine, Net Applications dand cota de 12% pentru aprilie, in timp ce StatCounter indica 21%.

Nici Facebook si nici Opera nu au comentat informatiile. Legat de zvonuri, a reaparut informatia cum ca cea mai mare retea sociala este decisa in a aduce pe piata propriul smartphone. Inca din 2010 apareau astfel de zvonuri, iar in prezent sursele spun ca telefonul Facebook ar putea ajunge in 2013 pe piata, compania cautand specialisti cu experienta in domeniu.