Ce-i aia Neutralitatea Internetului? Suna complicat. Nu este complicat. Ideea principiului de neutralitate a Internetului este ca ISP-istul tau sa iti dea doar conexiunea la Internet, fara sa se implice in traficul tau, scrie Bogdan Manolea, pe blogul lui.

Vrei sa stai pe Youtube sau pe Trilulilu? Faci ce vrei, se incarca la fel de repede.

Vrei sa vezi un meci de fotbal online? Poti sa o faci cit te lasa "teava garantata".

Folosesti p2p? Faci ce vrei pe barba ta.

De ce ar fi cineva impotriva?

Exista multiple argumente de ambele parti. Unii considera ca inca nu avem o problema, iar actualele limitari sunt mai degraba exceptii. In plus o interventie guvernamentala intr-o piata libera ar putea duce la aspecte mult mai periculoase si chiar la explicarea cenzurii guvernamentale a Internetului in state cum ar fi China.

Unii ISP explica ca avem nevoie de libertatea ISP-ului de a avea posibilitatea de a decide anumite practici de management al traficului, ca Internetul insusi sa nu se congestioneze si sa iti mearga foarte incet, pt ca vecinul consuma toate resursele retelei.

Altii arata cu degetul catre Google sau Facebook care profita 'aproape pe gratis' de investitiile facute de ISP in infrastructura.

Bun. Si atunci care sunt argumentele pro?

Pe acestea le-am mai prezentat pe blog. Tim Berners Lee, inventatorul WWW si cercetator la MIT are probabil argumentele cele mai bune.

Si la ora actuala nu s-a reglementat nimic in acesta privinta?

Ba da. Reglementarile nationale si europene actuale merg foarte mult pe principiul transparentei. Adica daca un ISP aduce limitari ale traficului, atunci sa o faca public si consumatorul care nu este multumit poate sa plece la alt ISP.

Printr-o decizie din 2011, ANCOM a stabilit o serie de indicatori de calitate pentru furnizarea serviciului de acces la internet, pentru care este obligatorie publicarea acestora de catre ISP-isti.

Prin OUG 111/2011 care implementeaza modificarile din pachetul telecom de directive, s-au impus din 2012 o serie de obligatii de transparenta pentru ISP. De exemplu:

Art 51. Contractele incheiate de consumatori pentru a beneficia de servicii de acces si conectare la retele publice de comunicatii electronice ori de servicii de comunicatii electronice destinate publicului vor contine, intr-o forma clara, inteligibila si usor accesibila, urmatoarele clauze minime privitoare la:

....

b) informatii privind orice alte conditii care limiteaza accesul sau utilizarea anumitor servicii si aplicatii;

(...)

d) informatii privind procedurile de masurare si gestionare a traficului in scopul de a evita congestionarea segmentelor de retea sau utilizarea acestora la capacitate maxima, precum si privind impactul acestor proceduri asupra calitatii serviciului;

Pentru mai multe detalii referitoare la aceasta transparenta la nivelul UE, vezi si documentele BEREC pe aceasta tema.

Si este suficienta aceasta reglementare?

Personal, cred ca mai degraba nu este suficienta. O consacrare intr-un act normativ cu valoare de lege a acestui principiu (am si propus o varianta, perfectibila ce-i drept, acum 1 an - cum recent a adoptat si Olanda) ar clarifica o serie de aspecte importante.

Mai mult, sunt circumspect cu privire la dezideratul de 'consumator informat' in legatura cu serviciul de Internet cumparat de la un ISP. Suna bine in teorie, dar prost in practica.

Ok,Ok - deci ce vrei?

Acum, vreau 2 lucuri:

1. Daca vi se pare important subiectul sau vreti sa aflati mai multe (in insemnarea de astazi am super-simplicat multe din argumente pentru o intelegere cat mai larga), sa participati la Conferinta Neutralitatea retelelor si sustenabilitatea internetului organizata de ANCOM impreuna cu ApTI. Eu sunt incitat de prezenta de speakeri interesanti (cum ar fi reprezentantii autoritatilor din Olanda sau Norvegia, Kirsten din partea EDRi sau Nicolas de la ISOC Europe) sau moderatori cu experienta. In plus, sper ca ultima sesiune sa aduca un dialog viu intre toate partile interesate.

Participarea este libera, dar inregistrarea este obligatorie.

2. Pentru ca incerc ca sa imi axez prezentarea inclusiv pe aspectele practice ale reglementarilor romanesti actuale si modul cum sunt ele respectate, imi va fi util orice feedback in comentarii sau pe adresa de contact referitor la modul cum vedeti voi - ca utilizatori de Internet - aceste limitari ale traficului, daca exista. Poate fi util si daca ati fost informati de limitari sau daca le-ati descoperit din intamplare. Si, evident, care sunt acestea.

Comenteaza pe Drept & Internet.