Un studiu realizat de BUPA Health and Wellbeing din Marea Britanie, prezentat in Romania de MediHelp International, indica o posibila legatura intre numarul de prieteni pe care o persoana ii are in cadrul retelelor sociale si marimea anumitor parti ale creierului.

In raportul intitulat 'Retelele sociale pot afecta structura creierului uman', cercetatorii BUPA evidentiaza o conexiune intre numarul de prieteni de pe retelele sociale si marimea anumitor parti din creier, rezultata in urma studierii RMN-urilor a 125 de studenti.

Pentru a confirma rezultatele, oamenii de stiinta au analizat situatiile a alte 40 de persoane.

Un subgrup de 80 de oameni care au luat parte la studiu au fost intervievati pentru a afla cati prieteni au in viata reala.

In urma acestei cercetari, s-a aflat ca persoanele care au mai multi prieteni pe Facebook au mai multa materie cenusie in trei dintre regiunile creierului responsabile pentru memorie, echilibru si simtul vizual.

'Retelele de socializare devin din ce in ce mai populare si influente. Cu toate acestea, stim foarte putine despre impactul pe care il au asupra creierului nostru sau asupra sanatatii in general. Desi poate fi o cercetare interesanta, nu ne ajuta neaparat sa intelegem interactiunea utilizarii retelelor sociale sau impactul pe care il au acestea asupra creierului. Ar fi interesant sa comparam RMN-urile oamenilor care utilizeaza retele sociale in mod regulat cu cele ale oamenilor care nu fac acest lucru si sa observam diferentele', a declarat dr. Prerna Sharma, Senior Physician pentru BUPA Health and Wellbeing din Marea Britanie.

Potrivit presedintelui MediHelp International, Zahal Levy, studiul ofera informatii interesante nu doar despre aceasta situatie, ci despre viata moderna in general. 'Ne confruntam cu stres si efort in fiecare zi si traim noi experiente in fiecare moment. Toate acestea au un anumit efect asupra noastra, fie el fizic sau mental. In acest tip de societate, cuvintele cheie sunt preventie si protectie', a adaugat el.

In cadrul studiului, cercetatorii au realizat patru experimente. Mai intai, au studiat 125 de oameni pentru a afla daca exista o legatura intre numarul de prieteni pe care il au pe Facebook si schimbarile din creierul lor. In al doilea rand, ei au cautat sa reproduca aceste rezultate pentru un subgrup de 40 de persoane. Apoi, a fost studiata conexiunea intre prietenii de pe Facebook si cei din viata reala a 80 de persoane.

La final, legatura intre prietenii din viata reala si schimbarile petrecute la nivel cerebral a fost cercetata la 65 de oameni. Factori precum stilul de viata, varsta, starea generala de sanatate, precum si alti factori care puteau influenta rezultatele finale nu au fost luati in considerare.