Actiunile Facebook au atins un nou minim marti, valoarea lor ajungand sa fie cu 25% sub nivelul din momentul listarii. Actiunile au atins la bursa Nasdaq un minim de 28.65 dolari pe fondul unor zvonuri legate de viitorul companiei, informatii ce au nelinistit multi investitori. Au reaparut informatiile despre un posibil telefon Facebook ce ar putea iesi pe piata in 2013, iar alte zvonuri arata ca reteaua ar putea cumpara cu un miliard de dolari Opera Software.

Parcursul actiunilor Facebook la NasdaqFoto: NASDAQ

Actiunile au atins marti un nou minim 28.65 dolari, scazand in premiera sub pragul de 30 de dolari considerat oricum foarte jos. La inchidere actiunile au urcat pana la 28.84 dolari, insa daca tinem cont ca in prima zi de tranzactionare maximul a fost de 45 de dolari este clar ca actiunile au mers extrem de rau.

Tocmai de aceea, valoarea Facebook a scazut cu 25 de miliarde fata de nivelul inital de 104 miliarde dolari din momentul listarii. Multi au avertizat ca IPO-ul s-a facut la un pret mult prea mare, 38 de dolari, iar evolutia din primele sase zile de tranzactionare pare sa dea dreptate pesimistilor.

Scaderea este pusa si pe faptul ca o parte dintre investitori nu au incredere in perspectivele financiare ale Facebook, iar reaparitia zvonurilor legate de un smartphone Facebook au nemultumit pe cei care considera ca este o idee proasta.

In plus, la foarte putin timp dupa costisitoarea achizitie a Instagram pentru un miliard de dolari se contureaza o achizitie apropiata ca valoare: cea a Opera Software cara ar putea ajuta cea mai mare retea sociala sa creeze propriul browser.