​Intel a lansat oficial in Romania cea de-a treia generatie a procesoarelor Intel Core, cunoscute sub numele de cod Ivy Bridge, acestea fiind prezente pe o serie de notebook-uri si pe sapte modele de laptop-uri Ultrabook. La anul vor aparea si ultrabook-uri cu procesoare Intel si ecrane tactile, Asus si Acer fiind producatorii care au prezentat astfel de concepte.

Intel a lansat procesoarele Ivy BridgeFoto: Hotnews

Intel a prezentat la final de aprilie pe plan mondial noua generatie de procesoare Core cumoscuta sub numele de cod Ivy Bridge, procesoare despre care spune ca sunt construite cu o tehnologie inovatoare de "tranzistori 3D" si ca sunt mult mai rapide si mai economice. Ele sunt disponibile pentru desktop-uri, notebook-uri si smartphone, iar in Romania sunt pentru moment prezente pe sapte modele de Ultrabook-uri de la producatori precum Asus, Acer, Maguay, Lenovo si HP.

Intel a facut investitii fara precedent pentru aceasta noua generatie de procesoare, construind trei fabrici deja, alta fiind in curs de a fi construita, astfel incat oferta sa fie cu 50% peste nivelul de acum mai bine de un an, cand compania americana lansa procesoarele Sandy Bridge. Planul fusese ca Ivy Bridge sa se lanseze pana la final de 2011, insa nu s-a reusit.

Cei de la Intel au demarat cea mai mare campanie de marketing facuta in ultimii noua ani de companie pentru segmentul Ultrabook, laptop-uri usoare, subtiri, foarte performante, capabile sa porneasca in cateva secunde, dar si cu un pret gandit sa ajunga sa fie in general sub 1.000 de dolari. Pretul mare al acestor terminale este principalul obstacol in avansul lor la partea de cota de piata, obiectivul stabilit de Intel pe plan mondial, 40% din piata notebook-urile pentru segmentul Ultrabook, parand mult prea optimist.

Pentru moment nu se vand Ultrabook-uri de sub 3.000 de lei in tara, insa e de asteptat ca pretul sa scada. Totusi, compania a anuntat un parteneriat care ii va permite sa contribuie la aducerea pe piata si a unor Ultrabook-uri cu ecran tacil, fiindca, spun reprezentantii companiei, clientii cer asta si vor terminale convertibile, cum ar fi laptop-uri care se transforma in tableta.

Reprezentantii ai Intel spuneau ca se va insista pe introducerea de aplicatii de comenzi vocale si de recunoastere a gesturilor, astfel incat PC-ul sa "capete simturi, sa vada si sa auda asa cum o fac oamenii". Un director al Intel declara recent in Israel ca in curand computerul personal va fi capabil sa monitorizeze tot ce faci si, ca exemplu, poate observa faptul ca vrei sa iesi din casa fara cheile de la masina si iti va atrage atentia asupra acestui lucru.

O alta utilizare a noilor tehnologii tine de monitorizarea pulsului inimii cu ajutorul unui Ultrabook si a unei tehnologii care vede si analizeaza miscarile obrajilor unei persoane, mai spun cei de la Intel.