Zi istorica pentru viitorul internet-ului - Se lanseaza oficial noul protocol IPv6
Internet Society anunta ca furnizori web, producatori de echipamente si site-uri mari de tehnologie participa la ziua oficiala de lansare a IPv6. Mai multe categorii de companii permit accesarea noului protocol cu ajutorul serviciilor hardware si software pe care le furnizeaza.
Vorbim de furnizori de servicii internet din 100 de tari, de la AT&T, Comcast, Free Telecom, Internode, KDDI, Time Warner Cable, pe lista fiind si RCS&RDS din Romania dar si de cunoscutii furnizori de echipamente Cisco si D Link. Facebook, Google, YouTube si Yahoo! sunt cele mai vizitate patru site-uri web si sustin inca din ziua lansarii noul protocol, iar Internet Society spune ca, faptul ca atatea companii mari s-au angajat sa sustina protocolul, este o dovada ca nu mai vorbim doar despre un experiment, ci de "un pas important in evolutia internet-ului".
Ziua mondiala a lansarii IPv6 este o garantie ca "internetul va ramane deschis si accesibil pentru toti, inclusiv pentru cei cinci miliarde care inca nu au avut acces la el", spun cei de la Internet Society care subliniaza ca sustinerea venita din partea a cateva mii de site-uri este o dovada ca organizatiile dau importanta acestui protocol si il considera esential pentru viitor.
Pe site-ul Internet Society este publicata o lista cu peste 3.000 de site-uri care sustin acest protocol, dintre care peste zece din Romania.
Furnizorii de internet s-au angajat ca noul protocol sa fie disponibil pentru cel putin 1% dintre abonatii care la data lansarii ar vizita unul dintre site-urile participante.
In momentul crearii internet-ului s-a crezut ca 4,3 miliarde de adrese IP vor fi mai mult decat suficiente si ca nu va fi nevoie de mai mult. Insa dezvoltarea internetului care e folosit pe tot mai multe dispozitive, a dus la necesitatea suplimentarii numarului de adrese IP disponibile si IPv6 este solutia.
Sistemele de operare suporta protocolul versiunea 6, insa pentru trecerea la el furnizorii de internet trebuie sa faca investitii in software si sa schimbe o parte din aparatura, cum ar fi, in cazuri mai rare, unele routere. Problemele puse de migrare tin in special de configurarea pentru noul protocol si de coexistenta celor doua protocoale. Configurarea pentru IPv 6 trebuie facuta de specialisti si necesita cheltuieli.
Protocolul IPv6 a fost introdus pentru a asigura un numar suficient de adrese de internet pentru viitor. Se preconizeaza ca, pe masura ce internetul se va dezvolta, milioane de dispozitive (cum ar fi telefoanele inteligente, autoturismele, contoarele de electricitate si aparatele electrocasnice) se vor conecta la internet.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
In momentul asta sunt mult mai multe aplicatii tip client-server decit peer2peer.
Ori, la client-server poti sta linistit cu un IP real pe server si IP-uri false pe clienti.
Daca vorbim de contorul electic care va avea IP, si asta se descurca destul de bine cu IP fals, nu?
Autoturismele? Mda, ar putea fi o idee de IP real, dar, la o adica, vrei ca masina sa iti fie gasita pentru a fi setata, sau doresti sa te conectezi tu undeva, cind vrei, si sa accepti sau nu setarile sau update-urile ?
Problema cu IP-urile false, acum, e cine e cel care se conecteaza la o aplicatie, adica trebuie sa intrebi ISP-ul cine e la IP-ul fals, fara sa poti afla direct.
1. Orice organizatie cu cateva sute de sisteme foloseste spatiul de adrese "false" cum zici tu 10.0.0.0/8. Cand se unesc doua deastea ii cam dezastru pt admini pt ca trebuie sa schimbe una dintre retele complet. In IPv6 ai destule adrese ca sa eviti asta.
2. China Mobile are 672!!! de milioane de clienti intr-o singura retea. Pana la urma or sa treaca la VoIP in LTE si atunci fiecare client o sa vrea un IP. Si aici vorbim de o schimbare mare in trecerea la 4G/LTE, unde practil totul, inclusiv telefonia va fi peste IP. Deci, daca masina mea va avea sistemul obligatoriu de apel de urgenta, va avea si un IP.
3. Contorul electric nu va fi al tau, ci al furnizorului de electricitate. In locul lor, nu m-as baza pe NAT-ul tau care poate merge, poate nu.
4. De ce sa ne chinuim cu carpeli gen NAT cand nu este nevoie?
5. Cum adresele de IPv4 libere se cam termina, cred ca in curand vom ajunge sa licitam pe ele. Ei, eu pur si simplu nu am chef sa mai platesc si o taxa deasta cand se poate gratis si fara.
6. Aplicatiile client/server de azi folosesc prea multe resurse deoarece mentin conexiuni active doar ca sa notifice clientii cand ceva s-a schimbat pe server. Este mult mai eficient daca poti sa adresezi si sa te conectezi si de la server la client doar cand ai nevoie.
Mai sunt inca o gramada de avantaje in rutare si capabilitati, care nu au mai avut nici un rost sa fie implementate in IPv4.
Am IPv6 acasa de vreo 2-3 ani si nu vad de ce as ramane IPv4-only. Sunt o gramada de routere care suporta 6to4 chiar daca providerul tau nu prea are chef de upgrade-uri inca.
Cit despre versiunea 6, o sa fie ceva bataie de cap, dar o sa treaca ca atitea altele, as zice eu, filozofic.
http://www.rcs-rds.ro/comunicat?id=260