Romania este, alaturi de SUA, Marea Britanie, Israel, China, Rusia si (poate) India una dintre tarile capabile sa dezvolte un "vierme" informatic puternic in stilul Flame sau Stuxnet, a spus Evgheni Kaspersky, intr-un discurs tinut la Tel Aviv. El spune ca Flame este doar inceputul unui val de terorism informatic care va schimba totul, relateaza publicatia Jerusalem Post.

Evgheni Kaspersky, seful companiei care recent a atras atentia asupra viermelui informatic Flame care a atacat mai ales tinte din Iran, spune ca numai o mobilizare la nivel global ar putea opri instalarea unei ere de "cyber terorism".

"Nu vorbim de un razboi informatic, ci de terorism informatic. E doar inceputul jocului si ma tem ca ne apropiem de sfarsitul unei ere", avertizeaza el.

Seful Kaspersky a numit Romania, SUA, Marea Britanie, Israel, China, Rusia si (poate) India in randul tarilor capabile sa dezvolte un astfel de malware periculos, insa nu a spus care dintre ele ar fi la originea Flame.

Intrebat daca Israelul este parte a solutiei sau a problemei in cazul acestui conflict, el a spus ca ambele raspunsuri sunt corecte.

"Flame este extrem de complicat, insa cred ca multe tari pot face ceva asemanator sau identic, chiar si tari care acum nu au experienta. Pot angaja ingineri sau ii pot rapi sau pot angaja hacktivisti", mai spune el.

Seful producatorului rus de solutii de securitate spune ca guvernele trebuie sa colaboreze si sa trateze amenintarile informatice exact ca pe cele nucleare, biologice sau legate de arme chimice. El spune ca sistemele de operare trebuie schimbate si securizate cand e vorba de instalatii industriale, sisteme de transport, trafic aerian sau retele electrice.

Viermele informatic Flame, descris de cei de la Kaspersky drept cel mai puternic instrument de atac informatic creat pana acum, a fost responsabil si pentru atacurile insistente care au afectat in aprilie instalatii petroliere din Iran, spun cei de la Symantec. Acest program malware care colecteaza un volum imens de informatii este dezvoltat de o natiune cu mare putere financiara si poate duce razboiul cibernetic la un nivel fara precedent, scria presa internationala.

Programul a fost creat pentru spionaj cibernetic si are capacitatea de a fura date confidentiale, de a face capturi de ecran, a strange informatii despre sistemele atacate, fisierele stocate, datele de contact si poate inregistra chiar conversatii audio, daca acel computer are atasat un microfon (inclusiv de la camera web), avertizau cei de la Kaspersky.