Britanicii discuta o lege prin care site-urile care gazduiesc comentarii vor trebui sa dea detalii despre userii care posteaza lucruri defaimatoare la adresa altora
In prezent, conform legilor din Regatul Unit, site-urile respective sunt singurele responsabile pentru comentariile postate, chiar daca acestea sunt puse de anumite persoane care vor in mod intentionat sa faca rau altora, raspandind informatii defaimatoare. Cei care sunt lezati trebuie sa dea site-urile in judecata, iar procesele sunt lungi si costisitoare, de cele mai multe ori site-urile fiind de acord sa scoata continutul in cauza de pe internet.
Au fost cateva cazuri in care oamenii au avut de suferit din cauza unor comentatori cu reavointa care au spus despre diverse persoane lucruri neadevarate care au dus la traume psihice.
Ministerul Justitiei din SUA discuta acest proiect de lege care ar face ca site-ul pe care sunt postate comentarii defaimatoare sa fie obligat sa dea date de identificare (adresa IP si chiar si nume) despre cei care au pus astfel de comentarii. In acest mod, spun initiatorii legii, userii isi pot proteja mai bine imaginea de pe internet iar cei care pun cu rea vointa comentarii doar pentru a face rau, vor raspunde in fara legii, lucru greu realizabil pana acum.
Oficialii ministerului spun ca cei care sustin ca au fost lezati trebuie sa dovedeasca clar faptul ca reputatia le-a fost afectata de aceste comentarii, fiindca altfel unele persoane ar putea cere scoaterea de pe internet a unor materiale critice la adresa lor, insa care nu reprezinta o defaimare.
Voci din industrie avertizeaza ca propunerea va face ca dreptul la anonimat pe internet sa dispara, iar o mare problema va tine de a hotari ce este defaimator si ce nu. In plus, sunt temeri ca site-urile vor dezvalui extrem de usor date de identificare ale user-uilor numai pentru a scapa rapid de complicatii legale.
Surse: BBC, The Guardian, Financial Times

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
iar va creste somajul...
Plus ca omiti cateva chestii:
- nu e neaparat nevoie de log-uri ca sa vezi cine a accesat o masina. Log-urile sunt doar solutia cea mai la indemana chiar si preferata userilor cu putina experienta
- retelele VPN publice sunt publice nu doar pentru tine ci si pentru autoritati
- cineva tot va fi tras la raspundere: ori tu, ori cel de la IP-ul public. Daca autoritatile se vor folosi de noua lege pentru a-i hartui pe cei ce ofera serviciile VPN, acestia din urma ori vor alege sa inchida serviciul, or sa monitorizeze traficul, etc.
- solutiile de genul asta oricum au viata limitatata: cata vreme nu stiu prea multi de ele si cata vreme comportamentul nu e foarte abuziv nimeni (autoritatile) nu se va sinchisi prea mult de ele
Si daca dau si adresa postala si nr te telefon, nu vor fi atunci contactati de tot felul de activisti si de marketingii? Daca ar fi sa patzesc asaceva, atunci as renunta sa mai postez ceva pe un site de genul acestuia.
De fapt, eu nu iau de bun tot ce spune unul si altul pe internet. Dar, in mod trist, prostia este extrem de larg raspandita, si sunt destui care iau de bun niste mesaje din surse care nu pot fi deloc verificate.