​Parlamentul britanic discuta un proiect de lege legat de pedepsirea userilor care posteaza comentarii online special pentru a distruge reputatia anumitor persoane. Site-urile care gazduiesc comentariile vor fi obligate sa dea datele de identificare ale celor care pun aceste comentarii. Insa cateva organizatii protesteaza, spunand ca o astfel de lege ar elimina anonimatul pe internet. Legiutorii sustin totusi ca persoanele care se simt lezate de comentarii injuste vor trebui sa dovedeasca faptul ca acestea le-au distrus intr-adevar reputatia.

In prezent, conform legilor din Regatul Unit, site-urile respective sunt singurele responsabile pentru comentariile postate, chiar daca acestea sunt puse de anumite persoane care vor in mod intentionat sa faca rau altora, raspandind informatii defaimatoare. Cei care sunt lezati trebuie sa dea site-urile in judecata, iar procesele sunt lungi si costisitoare, de cele mai multe ori site-urile fiind de acord sa scoata continutul in cauza de pe internet.

Au fost cateva cazuri in care oamenii au avut de suferit din cauza unor comentatori cu reavointa care au spus despre diverse persoane lucruri neadevarate care au dus la traume psihice.

Ministerul Justitiei din SUA discuta acest proiect de lege care ar face ca site-ul pe care sunt postate comentarii defaimatoare sa fie obligat sa dea date de identificare (adresa IP si chiar si nume) despre cei care au pus astfel de comentarii. In acest mod, spun initiatorii legii, userii isi pot proteja mai bine imaginea de pe internet iar cei care pun cu rea vointa comentarii doar pentru a face rau, vor raspunde in fara legii, lucru greu realizabil pana acum.

Oficialii ministerului spun ca cei care sustin ca au fost lezati trebuie sa dovedeasca clar faptul ca reputatia le-a fost afectata de aceste comentarii, fiindca altfel unele persoane ar putea cere scoaterea de pe internet a unor materiale critice la adresa lor, insa care nu reprezinta o defaimare.

Voci din industrie avertizeaza ca propunerea va face ca dreptul la anonimat pe internet sa dispara, iar o mare problema va tine de a hotari ce este defaimator si ce nu. In plus, sunt temeri ca site-urile vor dezvalui extrem de usor date de identificare ale user-uilor numai pentru a scapa rapid de complicatii legale.

Surse: BBC, The Guardian, Financial Times