Piata romaneasca a aparatelor foto digitale se va mentine la un nivel asemanator situatiei din 2011, cu vanzari de circa 300.000 de unitati din toate marcile, din care aproape 10% vor fi aparate profesionale, a spus seful Canon Romania, Petronius Secareanu, la evenimentul de presa ce aniverseaza 25 de ani de la aparitia camerelor EOS.

Canon EOS 300CFoto: Canon

"In principiu cred ca piata o sa fie aproximativ la nivelul de anul trecut, in jurul a 300.000 de unitati", spune Secareanu, intrebat cum vede evolutia pietei aparatelor foto in Romania.

El precizeaza ca, desi acum vreo doi ani parerea multora din industrie era ca smartphone-urile vor lua o buna parte din piata camerelor foto, mai ales compacte, s-a dovedit ca totusi nu a fost asa. "La nivel european e evidenta o scadere la partea de camere compacte, insa in Romania vanzarile au ramas constante si oamenii prefera probabil in continuare calitatea pe care o ofera o camera foto dedicata".

Secareanu estimeaza ca aparatele foto profesionale - DSLR-urile - reprezinta 8-10% din intreaga piata, adaugand ca procentul acestui segment de aparate mai scumpe a crescut. Estimarile sefului Canon Romania arata ca brand-ul detine 40-45% pe segmentul camerelor profesionale si 17% din toata piata.

"Mai ales segmentul DSLR entry s-a dus tot mai jos ca pret, devenind tot mai accesibil", spune Secareanu care precizeaza ca preturile acestor aparate profesionale pornesc de la circa 2.000 de lei si ajung si la 30.000.

Seful filialei Canon spune ca industria camerelor foto va supravietui fiindca, la fel ca si smartphone-urile, va migra catre portabilitate, catre cloud, tehnologii de conectare care sa permita usor upload-ul de fotografii catre Facebook.

Canon a facut un eveniment de presa prin care aniverseaza 25 de ani de la aparitia aparatelor EOS. Compania a prezentat în premieră in Romania cel mai nou DSLR, modelul EOS 650D, tizul primului model EOS din istorie, dar si camera compacta C300 care poate fi folosita in productia de film.