​Microsoft a prezentat la Los Angeles tableta numita Surface care va fi disponibila in doua versiuni si va fi lansata anul acesta, compania incercand sa intre pe o piata a tabletelor unde iPad detine o cota de 65%. Tableta Surface va fi disponibila atat in variante cu procesoare ARM, dar si in versiuni cu chip-uri Intel, ecranul fiind de 10,6 inchi iar verisunea cu Windows 8 avand 128 GB stocare.

Microsoft a lansat tableta SurfaceFoto: Microsoft

Despre Surface, Steven Sinofsky, seful diviziei Windows, spune ca "functioneaza si te distreaza exact cum vrei. E o tableta care este si un PC grozav. Dar si un PC care este o tableta grozava".

Tableta Surface va fi disponibila in doua variante: una cu chip-uri pe arhitectura ARM ce ruleaza o versiune speciala de Windows pentru tablete: RT dar si intr-o versiune mai performanta cu chip Intel si cu Windows 8 si a sa noua interfata Metro.

Microsoft Surface

Microsoft Surface

Foto: Microsoft

Ca si specificatii tableta are ecran de 10,6 inch, iar verisunea cu Windows RT are port USB 2.0, cantareste 676 g, iar stocarea poate fi extinsa cu card de 32 sau 64 GB. Varianta mai performanta, cea cu Windows 8, cantareste 903 g, are port USB 3.0 si capacitatea de stocare poate fi extinsa cu 64 sau 128 GB.

"Am vrut sa dam Windows 8 propriul companion hardware inovativ". Rezultatul este "unul complet nou si diferit. E o noua familie de terminale pentru computing", spune Steve Ballmer, seful Microsoft.

"Credem ca orice interactiune intre om si masina se va petrece mult mai bine cand toate aspectele experientei - hardware-ul si software-ul - merg impreuna", mai spune Ballmer.

Pe de alta parte, lansand propriul produs hardware, Microsoft risca sa supere parteneri care vor produce si vinde tablete cu noul Windows 8 care va fi lansat la toamna. Acesti parteneri vor fi cu siguranta deranjati de faptul ca propria tableta a Microsoft va concura cu alte tablete ce vor rula Windows 8.

Cert este ca Microsoft are in fata un drum greu pe o piata a tabletelor care ar putea ajunge in 2012 in jurul a 100 - 120 milioane unitati din care Apple iPad are peste 60%.