​Google a facut la conferinta dezvoltatorilor din San Francisco primele demonstratii cu Project Glass, ochelarii computerizati care iti dau in timp real informatii despre obiectele din jur si iti permit sa filmezi si sa faci poze. Compania spune ca dezvoltatorii de soft din SUA pot cumpara acesti ochelari pentru teste la inceput de 2013, iar pentru publicul larg vor fi disponibili in 2014.

Google a prezentat ochelarii cu functii de smartphoneFoto: Google

La inceput de aprilie Google dadea informatii despre Project Glass, aratandu-si dorinta de a testa si eventual lansa o pereche de ochelari speciali care, dispunand de procesor, senzori si camera video pot da in timp real informatii despre realitatea inconjuratoare in stilul aplicatiilor de realitate augmentata care se gasesc pe smartphone-uri.

Miercuri, la conferinta dezvoltatorilor din San Francisco Sergey Brin a prezentat acesti ochelari publicului, iar compania a facut o demonstratie spectaculoasa cu patru parasutisti care au transmis in direct saltul lor din inaltimi prin intermediul acestor ochelari care filmeaza.

Acesti ochelari cu realitate augemntata nu sunt cu mult mai grei decat o pereche de ochelari de soare obisnuiti, insa pe lentila dreapta dispun de un mic ecran special pe care posesorul poate spre exemplu sa-si citeasca mail-urile. Ecranul este pozitionat pe partea de sus a lentilei, astfel incat purtatorul sa vada clar pe unde merge pe strada.

Brin a explicat faptul ca inca nu avem un produs de serie, ci acesti ochelari trebuie sa fie in continuare imbunatatiti. Un numar de dezvoltatori de soft din SUA vor putea cumpara acesti ochelari cu 1.500 de dolari de la inceput de 2013, iar produsul finit va fi la vanzare pentru publicul larg in 2014, la un pret mult mai mic.

Ochelarii dispun de giroscop, accelerometru si GPS si au un buton cu care poti face poze, putand permite si inregistrari video cu sunet.

Brin spune ca userii vor putea face cu acesti ochelari 80% din lucrurile pe care le fac cu un smartphopne, iar Google a testat diverse activitati, cum ar fi scrierea de mesaje, navigatia pas cu pas sau chat-ul video in reteaua Google+.

Inginerii mai au de lucrat la multe aspecte, iar o parte dintre dezvoltatorii care au testat scurt timp acesti ochelari s-au aratat dezamagiti si au spus ca pentru moment nu sunt mai muilt decat o camera foto/video la purtator.