​Cei care nu au bani de iPad isi pot lua o tableta chiar si cu mai putin de 600 de lei, iar numarul de modele sub 1.000 de lei este destul de mare, companii precum Allview, Evolio si E-Boda vanzand sub brand-ul propriu modele produse in China. Ce avantaje au aceste tablete low-cost, ce parti negative pot aparea la ele si cat de diferit comunica aceste companii care vand tablete low-cost puteti citi in articol.

Final de 2010, inceput de 2011 - perioada primelor tablete Allview si Evolio. 2012 - prima tableta E-Boda

iPad s-a vandut pe plan local din primavara lui 2010, insa era o varianta scumpa pentru foarte multi (peste 2.500 lei), astfel ca aparitia unor tablete mult mai ieftine era necesara. Brasovenii de la Visual Fan - cunoscuti pentru telefoanele dual SIM Allview - lansau in decembrie 2010 prima lor tableta, un terminal cu ecran de 7 inch si un cost de 899 lei. Modelul este inca la vanzare pe site-ul companiei la 399 lei.

Televoice, compania lui Liviu Nistoran, fost sef al arbitrului telecom, era in 2010 cunoscuta pentru e-readere, iar in prima luna din 2011 a decis sa lanseze prima tableta care avea ecran de 7 inch si costa 750 lei.

E-Boda, companie care vinde de ani buni diverse electronice, a lansat prima sa tableta in primavara lui 2012. Are ecran de 7 inch si la lansare costa 649 lei, iar acum e cu 50 de lei mai ieftina.

Trei companii ofera peste zece modele de tablete cu preturi intre 400 si 1.500 lei

Allview AllDro 3

Allview AllDro 3

Foto: Allview

Acum, Allview are cea mai bogata gama de tablete, peste zece modele, iar cel mai ieftin este terminalul AllDro 4 GB care costa numai 399 lei, insa ruleaza vechiul Android 2.1 si are procesor de doar 800 MHZ. Cel mai scump model al gamei este lansat de curand: AllDro 3 Speed T costa 1.299 lei, insa are tastatura din aluminiu detasabila, ecran de 9,7 inch si ruleaza Android 4.0.

Evolio are in gama doua tablete, una dintre ele fiind cea mai scumpa dintre cele comercializate de cele trei companii analizate aici. Cel mai ieftin model este Evotab 2 care costa 549 lei, are ecran de 7 inch, memorie interna 8 GB si camera VGA. Terminalul mai sofisticat este Evolio Neura care costa 999 lei in varianta WiFi si 1.499 lei cu 3 G. Are ecran de 9,7 inch, camera de 1,3 MP si sistem de operare Android 2.2.

Tableta E-Boda

Tableta E-Boda

Foto: Hotnews

E-Boda a intrat de curand pe partea de tablete, insa in trei luni a lansat doua modele si anul acesta vor mai aparea cel putin doua, unul dintre ele mai ieftina de 500 lei. In prezent compania are la vanzare tableta Impresspeed E1 care costa 599 lei, are ecran de 7 inch, procesor de 1 Ghz si memorie interna de 4 GB. Modelul mai "dotat" se numeste Impresspeed IPS Supreme X100, costa 999 lei si are ecran de 9,7 inch. Dispune de camera de 2 MB pe spate, memoria interna este de 16 GB, iar la internet tableta se poate conecta prin WiFi sau prin unele modem-uri.

Trei companii, tre moduri de comunicare diferite

In relatia cu presa cele trei companii analizate au avuit moduri diferite de comunicare. Allview si-a prezentat prima tableta ca fiind "romaneasca", seful companiei spunand ca designul s-a facut pe plan local si ca se doreste introducerea unui numar cat mai mare de aplicatii in limba romana. Evident ca si tableta AllView, la fel ca mai toate din piata, este produsa in China.

Evolio Neura

Evolio Neura

Foto: Evolio

Cei de la Evolio aui facut comparatii cu produsele Apple, iar la lansarea Neura s-a pomenit extrem de des numele iPad, reprezentantii companiei sustinand ca Neura este "peste Xoom si iPad".

E-Boda, companie care a intrat recent pe segmentul tabletelor, a avut o abordare ceva mai rezervata. A spus ca tabletele aduse sunt fabricate in regiunea chineza Shenzen, iar la lansarea celui de-al doilea model au mentionat ca daca tableta ar fi avut 3G incoroprat, pretul ar fi fost cu 300 lei mai mare. Ei au spus ca nu au optat pentru 3G incorporat fiindca nu au vrut sa depaseasca pragul psihologic de 1.000 lei.

Avantajele si dezavantajele tabletelor low-cost

Principalul avantaj al unei tablete de sub 1.000 de lei este evident pretul, acest tip de terminale devenind acceptabile si pentru cei care nu au peste 1.800 lei pentru un iPad sau un Galaxy Tab nou. Aceste tablete sunt mai ieftine decat smartphone-urile mai pretentioase de la Apple, Samsung sau HTC si permit navigarea web si vizionarea de filme pe un ecran mai mare.

Dezavantajele sunt legate de specificatii: cele mai multe nu au 3G incorporat, astfel ca trebuie modem-uri 3G in zonele fara WiFi, ceea ce adauga costuri. In plus, modelele mai ieftine ruleaza versiuni mai vechi de Android - 2.1 sau 2.2 - ceea ce inseamna ca multe aplicatii nu pot fi instalate sau nu pot rula multumitor.

O alta problema tine de faptul ca aceste tablete nu functioneaza ideal. Unele aplicatii se deschid greu, altele deloc, altele te "invita" sa apesi reset. Sunt cazuri in care conectivitatea WiFi a tabletei functioneaza defectuos, astfel incat nu te poti conecta decat daca esti aproape de router. Display-ul nu este intotdeauna multumitor, iar sincronizarea cu PC-ul poate fi greoaie. Evident ca nu trebuie generalizat, insa un client care da sub 800-1.000 lei pe o tableta nu trebuie sa excluda aparitia unor probleme.

Piata tabletelor a devenit aglomerata, iPad este de departe cel mai popular model

Daca in 2010 numarai pe degete numarul modelelor de tablete din piata, acum exista peste zece marci, iar palierele de pret sunt diverse. Cel mai scump iPad, cu 64 GB stocare, poate trece de 3.500 lei, in timp ce Asus Transformer trece de 2,500 lei, iar Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom si Acer Iconia, depasesc 2.000 de lei. iPad 2 se gaseste la preturi din intervalul 1.500 - 2.000 lei unde mai pot fi cumparate modele precum HTC Flyer si Toshiba AT 200-101.

Opinia general acceptata este, sustinuta fiind si de estimarile legate de cotele de piata, ca iPad este de departe cea mai reusita tableta ca si experienta pentru utilizator, dovada si ca pe plan mondial are peste 60% din piata. Si tabletele Samsung au avut review-uri bine, insa diferenta la vanzari intre iPad si Galaxy Tab este mult mai mare decat cea intre smartphone-urile iPhone Galaxy S.