Piata de plati online cu cardul va atinge cinci milioane de tranzactii in acest an, cu aproximativ 30% mai mult fata de anul precedent, conform estimarilor reprezentantilor Netopia mobilPay, un important procesator local de plati online prin card. Din punct de vedere al volumului total al cumparaturilor pe Internet, acesta va depasi 250 de milioane de euro in 2012, iar tranzactia medie se va situa in jurul valorii de 50 de euro. Spre comparatie, in 2011, volumul pietei de plati online cu cardul a fost de circa 200 milioane de euro, sustine procesatorul.

  • "In primul semestru al acestui an, romanii au efectuat 2,3 milioane de plati online cu cardul, cu 45% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Din tranzactiile inregistrate in aceasta perioada, peste 550.000 (un sfert din piata) au avut loc pe site-urile de reduceri. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, numarul de tranzactii realizate pe site-urile de reduceri a crescut cu peste 60%", a declarat Horia Grozea, Director Card Payments Netopia mobilPay.

Cresteri importante, peste media pietei de plati online cu cardul, s-au realizat in primul semestru al anului si in zona de telecom si divertisment, sustine Grozea.

In ceea ce priveste serviciul Netopia mobilPay, acesta a inregistrat circa 0,85 milioane de tranzactii in prima jumatate a acestui an, cu 70% mai multe decat in perioada asemanatoare din 2011, cand au fost 0,5 milioane de tranzactii.

  • "Pentru acest an, estimam sa ajungem la 2 milioane de tranzactii si mizam pe mentinerea pozitiei Netopia mobilPay in acest sector, prin cota de 40% din piata de plati online cu cardul", a adaugat acesta.

Platforma Netopia mobilPay ofera ca modalitati de plata: plata prin card, prin SMS, prin apel voce sau cash la automate de plati. Lansat in 2006, serviciul de plati prin telefon mobilPay.ro a inregistrat o dublare anuala a numarului de tranzactii procesate, ajungand la o cota de piata de 80% in 2009. A urmat o extindere in zona platilor online prin card bancar in anul 2009 si, din 2010, compania ofera si un serviciu de plata prin reteaua de telefonie fixa Romtelecom.